Počasí dnes21 °C, zítra24 °C
Pondělí 5. srpna 2024  |  Svátek má Kristián
Bez reklam

Brno poprvé nabízí startovací byt pro singles. Vyhrazená je pouze jedna garsonka

Singles se nově mohou hlásit o startovací byty v Brně. Město nabízí lidem, kteří žijí bez partnera nebo partnerky, jednu garsonku ve zrekonstruovaném domě v Hálkově ulici. Projektem chce Brno docílit, aby mladí jednotlivci nemuseli město kvůli nedostupným nájmům opouštět. O startovací byty se doposud mohly hlásit jen rodiny s dětmi nebo páry.

Chceme, aby se singles nemuseli stěhovat do okolí

Brno přichází s novinkou pro mladé obyvatelstvo. Singles, kterých je v Brně přes dvacet tisíc, se mohou hlásit o startovací byty. Jednotlivci si v Brně kvůli vysokým cenám často nemohou dovolit vlastní bydlení. „Chtěli bychom jim v tomto pomoci, aby se ve městě usazovali, aby nemuseli město kvůli nedostupným nájmům opouštět, stěhovat se do okolí a následně sem složitě dojíždět,“ uvedla v tiskové zprávě náměstkyně primátorky pro bydlení a správu majetku Karin Podivinská (ANO).

Čistý měsíční příjem žadatele o startovací byt pro singles nesmí překračovat průměrnou hrubou mzdu a zároveň nesmí být nižší než její polovina. Žadatelé a žadatelky, kteří tyto podmínky splní, budou zařazeni do losování. Vylosovaní žadatelé pak budou mít možnost uzavřít nájemní smlouvu na tři roky, kterou lze následně opakovaně prodloužit o dva roky, a to až do dovršení čtyřiceti let nájemce.

Singles v Brně si často nemohou dovolit vlastní byt. Město jim pomůže průkopnickým způsobem

Lidé, kteří žijí bez partnera nebo partnerky, běžně se označující jako singles, si často nemohou dovolit vlastní bydlení. Pokud je jejich výplata kolem 30 tisíc čistého, může padnout polovina nebo i větší část platu na samotné uhrazení nájmu,...

První nájemci se zabydlí už na konci roku

Zrekonstruovaný bytový dům v Hálkově ulici přináší celkem jedenáct nových bytů pro mladé obyvatelstvo Brna. Většina z nich je však vyhrazena pro mladé páry a rodiny s dětmi. „Byty v Hálkově jsou ve srovnání s většinou našich startovacích bytů větší. Díky svým rozměrům uspokojí i rodiny s jedním či dvěma dětmi,“ doplnila Podivinská.

V domě se nachází také jeden bezbariérový byt. Na rozdíl od startovacích bytů se obsazuje podle pořadníku, který se aktualizuje dvakrát ročně. Žadatel o bezbariérový byt navíc dokládá vyjádření lékaře, že jeho zdravotní stav vyžaduje bydlení v takovém bytě.

Brno do projektu bytového domu v Hálkově ulici investovalo 45,5 milionů korun. Město předpokládá, že se lidé budou moct hlásit o byty ještě v létě. První nájemci by se mohli začít do bytů stěhovat na konci letošního roku.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bydlení Brno

Štítky single, startovací byt, bydlení, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

V Brně jsou byty jenom pro státem chráněné etnikum.Ti dostali drahé byty přímo ve středu města s plně hrazenými nájmy ,které běžný pracující nemá šanci uhradit.Pak se magistrát diví,že je ve městě a kolem hl. nádraží zvýšená kriminalita....

Sobota, 27. července 2024, 20:10Odpovědět

Brno poprvé nabízí startovací byt pro singles. Vyhrazená je pouze jedna garsonka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.