sobota 2. července 2022 Patricie

(Ne)obyčejní

Někomu chutná pizza s eidamem, ale já si ji nevyberu, říká pizzař, který do Brna přivezl Itálii

Pizza ho poprvé uchvátila ve třinácti letech, ve čtyřiceti se rozhodl představit Brnu chuť pravé italské pochoutky se vším všudy. Petr Kolář přebudoval prostory bývalého nonstopu v malebnou pizzerii, v níž se za tónů jižanské hudby odehrávají...

Nejsme tanečnice s třásněmi. Lidé nás často podceňují, říkají roztleskávačky z Brna

Když se dvě mladé Brňanky Ema a Maruška vydávaly s českým národním reprezentačním týmem do Ameriky na mistrovství světa v cheerleadingu, o výhře se jim nezdálo ani v nejdivočejších snech. Hodiny strávené na trénincích se ale nakonec vyplatily a...

Českou pivní kulturu kazí piva z petky, říká brněnská mistryně pěnivého moku

Devětadvacetiletá Tamara Dolníčková má práci, kterou by jí kdekdo mohl jen závidět. Každý den tráví v hospodě, pije tam pivo a ještě je za to placená. Není přitom žádný prominentní štamgast, ale sládková, která ví o výrobě piva doslova první...

Brňany udivuje mladý kouzelník, který čaruje s kartami i čísly

Hazardním hrám neholduje, večery netráví před televizní obrazovkou sledováním výřečných věštců a dokonce není ani fanouškem brýlatého chlapce ohánějícího se při hrozícím nebezpečí kouzelnou hůlkou. Přesto osud sedmadvacetiletého Jakuba Píšeho...

Nejlepší atmosféra při porodu je stejná jako při milování, říká dula z Brna

Připravuje ženy na porod, poskytuje psychickou podporu a ve své péči využívá i bylinky. Brněnská dula Háta Píše se už několik let věnuje rodičkám, jež si přejí v nejdůležitějších chvílích svých životů cítit oporu v člověku, který ví, jak vypadá...

Focaccia nebo tradiční dezerty z Piemontu. Brno rozmazluje pekařský mistr z Turína

Působil na odlehlé horské chatě, vařil ve známých hotelích, ale shoda náhod zavedla italského kuchtíka Antonia Carliniho až do Brna. V moravské metropoli si otevřel řemeslnou pekárnu, v níž nabízí vyhlášené speciality Apeninského poloostrova,...

Bez kvalitního ovoce dobrou slivovici neuděláte, říká mistryně moravských pálenek

Málokterý alkoholický nápoj se těší na Moravě tak výsostnému postavení jako slivovice. I přes to, že na pultech supermarketů najdou zákazníci desítky druhů destilovaných nápojů, mít kvalitní domácí pálenku a ještě k tomu z vlastního ovoce je stále...

Chybí nám potravinové normy, říká vyhlášený venkovský řezník z Brněnska

Ze života českých a moravských obcí se v posledních letech stále více vytrácí řezníci. Lidé dávají přednost zabalenému masu ze supermarketů a mladí se do učení nehrnou. Josef Jůza z Březiny u Tišnova ale zachraňuje čest tradičnímu povolání. Jeho...

Žádné látky z Číny ani Turecka. Brněnský krejčí šije oblečení z českých materiálů

Devětadvacetiletý Tomáš Řepa se vyučil keramikem. Na řemeslo stále nedá dopustit, přesto v poslední době vystřídala keramiku vášeň k šití. I když vzal jehlu do ruky poprvé teprve před třemi roky, tak má dnes společně se svým partnerem vlastní...

Jihomoravský bača chová ovce čtyřicet let, stará se o vzácné plemeno z Alp

Vladislav Vítek z Kunštátu na Blanensku je velkým milovníkem koní, shoda náhod jej ale zavedla k ovcím. Z počátku se k ubečeným přežvýkavcům příliš neměl. Dnes už ale chová ovečky bezmála čtyřicet let a nedá ně dopustit. I proto v regionu patří...

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.