Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Lesníci z Mendelovy univerzity mají odbyt pro většinu dřeva po bouři. Vyklízení lesů jim jde od ruky

Školní lesní podnik Mendelovy univerzity má odbyt pro většinu dřeva, které padlo před pěti týdny při silné bouři s nárazovým větrem. V lesích severně od Brna bude méně holin, než lesníci očekávali. Poškozené stromy jsou spíše rozeseté v porostu. Podnik se snaží dřevo co nejrychleji odtěžit, aby kvůli znehodnocení neklesla jeho cena, případně aby se z polámaných jehličnanů nešířil kůrovec. Novinářům to oznámila mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová.

V lesích zbylo po bouři 40 300 metrů krychlových dříví ke zpracování. „Z tohoto objemu se jedná zhruba o 14 000 metrů krychlových smrkového dříví, které se, pokud to situace v porostech dovoluje, zpracovává přednostně a neprodleně je expedováno z lesa k odběratelům," uvedl ředitel podniku Tomáš Vrška. Dále je v lesích 13 000 metrů krychlových polámaného nebo jinak poškozeného buku. Bouře ničila také modříny a duby.

Škody jsou často ve smíšených porostech. „Ze skrumáží polámaných stromů nemůžeme vybírat jenom jednotlivé kmeny smrku. Okamžité zapojení vlastních zaměstnanců a následné nakontraktování dodavatelských subjektů nám ale i navzdory této překážce umožňuje postupovat při likvidaci poměrně svižně a věříme, že nebude nutné přijímat opatření k ochraně lesa, respektive k chemickému ošetření skládek dříví přistoupíme pouze okrajově," uvedl vedoucí výroby Čestmír Šnoblt.

Při likvidaci dřeva se ukazuje, že holin bude méně, než se očekávalo. „Poškozené stromy jsou na více místech roztroušeny po porostu. Stromy vyklízíme šetrně, takže nebude nutné řešit obnovu těchto míst, zvládnou se obnovit samovolně. Jaká bude situace na větších kalamitních plochách, budeme moci zhodnotit až po jejich vyklizení," popsal Vrška.

Zákaz vstupu do lesů platí do 30. září. „I po skončení zákazu vstupu do lesů budou i nadále, a to až do zámrazu, pokračovat opravy poškozené lesní cestní sítě. Ty už budou ale označeny přímo v terénu informačními tabulemi omezujícími pohyb po jednotlivých cestách," řekl Šnoblt.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením MENDELU

Štítky Mendelova univerzita, ŠLP Křtiny, lesy, počasí, dřevo, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesníci z Mendelovy univerzity mají odbyt pro většinu dřeva po bouři. Vyklízení lesů jim jde od ruky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.