Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Jihomoravští průvodčí dostanou nové přenosné pokladny, které jim urychlí práci

Jihomoravský kraj dlouhodobě připravuje elektronické odbavování cestujících. Projekt přináší řadu změn. Na nástupištích přibyly validátory jízdenek a ve vlacích zase automaty. Do budoucna se počítá s tím, že by průvodčí dopravce nahradili průvodčí krajští. Rychlejší přenosné pokladny usnadní průvodčím na jižní Moravě každodenní práci.

Průvodčí, kteří začnou jezdit ve vlacích pod Jihomoravyským krajem, budou používat odbavovací zařízení nové generace. „Oproti stávajícím přenosným pokladnám, které mají nyní na příměstských linkách vlakvedoucí Českých drah, budou mít nové pokladny jednodušší a rychlejší čtení bankovních i nebankovních karet. Na nich jsou uloženy jak předplatní, tak jednorázové jízdní doklady," uvedl mluvčí společnosti KORDIS Květoslav Havlík.

Tato změna by oproti současnosti měla výrazně zrychlit a usnadnit kontrolu elektronických jízdních dokladů. Nové odbavovací zařízení pro průvodčí IDS JMK bude mít řadu vylepšení. „Ta jsou zapotřebí z důvodu rozšiřování elektronického odbavování cestujících a zavádění validátorů na nádražích a automatů ve vlacích. Validátory a automaty prodávají jen bezpapírové elektronické jízdenky přiřazené k bankovní kartě nebo anonymní Dopravní peněžence IDS JMK," doplnil Havlík.

Zařízení umožní prodej a kontrolu jízdních dokladů IDS JMK, ale také Veřejné dopravy Vysočiny pro vlaky směřující tím směrem a také státního tarifu. U Průvodčího zaplatí cestující jízdenku i platební kartou a Dopravní peněženkou. Stejně jako dnes si však bude muset připlatit, půjde o nadstandardní službu. Pro prodej jízdních dokladů budou určeny primárně validátory a ve vlacích automaty.

Senioři nad 70 let, kteří mohou mít problémy s platbou elektronickými platebními prostředky, si budou moci koupit u průvodčího denní jízdenku za 40 Kč bez přirážky. Podobnými zařízeními se průběžně vybaví i průvodčí Českých drah, kteří zůstanou na těch vlacích, kde jsou provozována starší vozidla, tedy zejména na vlakových linkách S6 a R56.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Českých drah

Štítky Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje, Jihomoravský kraj, doprava, průvodčí, jízdenky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští průvodčí dostanou nové přenosné pokladny, které jim urychlí práci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.