Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

VIDEO: Brňané společně zasedli k prostřenému stolu v centru města. Táhne se od Jošta až do kašny

Centrum jihomoravské metropole dnes k večeru ožilo unikátní sousedskou slavností. Brňané i návštěvníci města společně usedli k obrovskému prostřenému stolu, který se táhnul od sochy markraběte Jošta až ke kašně na Moraváku. Každý donesl něco na zub a podělil se s ostatními.

Stůl ve středu města

Mezi sochou Jošta a fontánou na zrekonstruovaném Moravském náměstí se dnes odpoledne rozprostřel dlouhý stůl. Zdobily ho bílé ubrusy a luční kvítí. K sousedské večeři v centru města zasedli Brňané i návštěvníci města. Událost uspořádala městská část Brno-střed se spolkem Piána na ulici a příspěvkovou organizací Kávéeska.

S konceptem dlouhých prostřených stolů přišel pražský kavárník a zakladatel spolku Piána na ulici Ondřej Kobza, který v roce 2020 uspořádal hostinu na Karlově mostě. „Stůl je odvěkým symbolem spojení. U stolů lidé podepisovali smlouvy, žádali o ruku, u stolu se schází rodina a přátelé. Chceme, aby stůl spojoval i sousedy a obyvatele se svým městem,” prozradil Ondřej Kobza.

Cílem akce je vnímat místo, které lidé znají, z jiného úhlu. „Zároveň jde o jedinečný způsob, jak poznat místo, které člověk celý život zná, nějak jinak. Mít možnost na chvíli se zastavit, sednout a vnímat místo novým pohledem,” doplnil Kobza.

Moravák protne obří prostřený stůl. Potáhne se od Jošta až ke kašně

Uprostřed prázdnin čeká Brňany v centru města ojedinělé zpestření. Ve středu 31. Července protne Moravské náměstí od sochy Jošta k vodnímu prvku v revitalizovaném parku dlouhý stůl. Na sousedskou slavnost je podle organizátorů zván každý. Registrace...

Bábovka pro sebe i sousedy

Nápad na uspořádání prostřeného stolu zaujal zástupce radnice nejlidnatější městské části Brna. „Myšlenka je originální a rádi jsme ji podpořili. Krásné prostředí parku na Moravském náměstí přímo vybízí k setkávání a společnému strávení času u jednoho stolu,“ sdělil třetí místostarosta městské části Brno-střed Ing. Roman Kotěra (ODS).

Lidé ke stolu přinesli něco dobrého a podělili se s okolím. „Chceme, aby lidé doma třeba upekli bábovku nebo namíchali domácí pomazánku, do piknikového koše vzali láhev vína nebo termosku s čajem a u stolu nabídli sousedovi. Hostinou bude prostřený stůl ve smyslu pohoštění sebe i ostatních tím, co sám koupím či připravím doma,” vysvětlil Kobza.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky stůl, pohoštění, setkání, sousedé, Moravské náměstí, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Brňané společně zasedli k prostřenému stolu v centru města. Táhne se od Jošta až do kašny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.