Počasí dnes30 °C, zítra24 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Moravák protne obří prostřený stůl. Potáhne se od Jošta až ke kašně

Uprostřed prázdnin čeká Brňany v centru města ojedinělé zpestření. Ve středu 31. Července protne Moravské náměstí od sochy Jošta k vodnímu prvku v revitalizovaném parku dlouhý stůl. Na sousedskou slavnost je podle organizátorů zván každý. Registrace není třeba a vstup bude zdarma. 

Hostinu s názvem Stůl ve středu organizuje radnice Brna-středu s příspěvkovou organizací Kávéeska a spolkem Piána na ulici. Sousedská slavnost koncepčně navazuje na obdobné hostiny, které spolek zorganizoval v různých koutech České republiky.

„Stůl je symbolem spojení. Hlavní myšlenkou těchto akcí je spojovat sousedy a obyvatele s městem,” vysvětlil zakladatel spolku Piána na ulici Ondřej Kobza. „Zároveň jde o jedinečný způsob, jak poznat místo, které člověk celý život zná, nějak jinak,” dodal Kobza, který v minulosti organizoval například hostinu na Karlově mostě.

Na přípravách slavnosti se organizačně i produkčně podílí také příspěvková organizace brněnského středu Kávéeska. „Dlouhodobě se snažíme o rozvoj kulturních a volnočasových aktivit nejen na území městské části. Pro širokou veřejnost pořádáme festivaly, nejrůznější vzdělávací aktivity a akce ve veřejném prostoru. Když nás proto oslovil spolek Piána na ulici, rádi jsme jim vyšli vstříc a pomohli s přípravami,“ uvedl starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Hlavním programem jsou sami návštěvníci

Koncept sousedského posezení je podle Kobzy jednoduchý. „Žádné oficiální pohoštění není v plánu. O hostinu jde v tom smyslu, že by každý měl doma třeba upéct bábovku nebo namíchat domácí pomazánku a u stolu nabídnout sousedovi,” prozradil. „Zároveň budeme moc rádi, pokud si lidé přinesou i své hudební nástroje a společně si zahrajeme, zazpíváme,” dodal Kobza.

První návštěvníci usednou 31. července k prostřenému stolu zhruba v 17 hodin. Rezervace není třeba a vstupné je zdarma. „Hlavní program vytvoří sami lidé, kteří dorazí do parku na Moravské náměstí. Věřím, že příležitost usednout k prostřenému stolu si nenechá ujít co nejvíce návštěvníků a společně si užijí příjemné chvíle,“ pozval ředitel Kávéesky Tomáš Pavčík.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Honza Faltus

Štítky stůl, sousedé, Moravské náměstí, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravák protne obří prostřený stůl. Potáhne se od Jošta až ke kašně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.