Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Singles v Brně si často nemohou dovolit vlastní byt. Město jim pomůže průkopnickým způsobem

Lidé, kteří žijí bez partnera nebo partnerky, běžně se označující jako singles, si často nemohou dovolit vlastní bydlení. Pokud je jejich výplata kolem 30 tisíc čistého, může padnout polovina nebo i větší část platu na samotné uhrazení nájmu, pokud je výplata nižší, musejí žít ve sdíleném bytě nebo se odstěhovat mimo město. Brno se rozhodlo podpořit tuto stále rostoucí skupinu mladých lidí průkopnickým způsobem.

Brno má ve svém osmadvacetitisícovém bytovém fondu vyhrazeno pro mladé lidi necelé dvě stovky bytů. Tyto takzvané startovací byty mohly dosud obsazovat jen páry nebo rodiny s dětmi. V květnu však zastupitelé toto pravidlo změnili a nově se o menší byty budou moci ucházet i jednotlivci.

„Brno tím chce omezit trend jejich stěhování do okolí a následného dojíždění za prací nebo volným časem. Cílem je tuto ekonomicky perspektivní skupinu v Brně naopak stabilizovat. V případě startovacích bytů pro jednotlivce půjde o byty s maximální výměrou 40 metrů čtverečních,“ píše se na webu města.

Čistý měsíční příjem žadatele nesmí překračovat průměrnou hrubou mzdu a zároveň nesmí být nižší než její polovina. Z žadatelů a žadatelek splňujících podmínky se následně bude losovat a vylosovaní budou moci uzavřít nájemní smlouva na tři roky s možností opakovaného dvouletého prodloužení, a to až do dovršení 40 let nájemce.

Veškeré informace zájemci naleznou na webu města a na přihlášení mají měsíc. „Aktuálně takový byt v nabídce není, zastupitelstvo v tuto chvíli jen stanovilo pravidla, aby taková nabídka vůbec mohla vzniknout,“ píší zástupci Brna.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky single, startovací byt, byt, bydlení, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Joseph Xspy

A ta magická hranice 40 let znamená co ? Zlom kdy bude svět růžovější ? Navrhuji další skupinu single perspektivní čekatel důchodce . Všechny ostatní podmínky splňuji ,jen ta motivační věková hranice mi u jakékoli podpory prostě utíká . Holt zase "V blbým věku" .

Středa, 22. května 2024, 08:18Odpovědět

Mortrick 666

Přesně, je mi 45 let a to je jediná podmínka, kterou nesplňuju.

Čtvrtek, 23. května 2024, 19:01Odpovědět

Singles v Brně si často nemohou dovolit vlastní byt. Město jim pomůže průkopnickým způsobem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.