Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Skupina Kaputin protestovala v Brně proti příjezdu příznivců proputinovské motorkářské skupiny Noční vlci

Velký transparent s nápisem Vítáme delegáty ruské teroristické federace a skupina lidí s vlajkami Evropské unie, NATO a Ukrajiny dnes čekala před hlavním vchodem na brněnský Ústřední hřbitov na příjezd příznivců proputinovské motorkářské skupiny Noční vlci, kteří přijeli položit věnce k památníku vojáků Rudé armády padlých při osvobozování českého území. Protest pořádala skupina Kaputin.

„Naše skupina už od anexe Krymu v roce 2014 opakovaně pořádá podobné protesty, abychom upozornili na riziko ruského imperialismu,“ řekl za skupinu Kaputin Petr Lázňovský.

Protest vyvolala zastávka na Cestě vítězství pořádané skupinou Night Wolves MC Europe, tedy odnoží ruského motorkářského klubu Noční vlci, který má vazby na ruského prezidenta Vladimira Putina. Motorkáři cestu, kterou letos absolvují podesáté, zahájili v neděli ve slovenských Michalovcích a cestou se zastavují u památníků padlých z 2. světové války. V pondělí mají dorazit na pražské Olšany.

Kromě Čechů a Slováků přijeli také příznivci Nočních vlků z Německa, Makedonie nebo Estonska. Skupina prošla okolo protestujících a zamířila k čestnému pohřebišti Rudé armády. Tam zazněly česká a slovenská hymna, účastníci položili věnce a květiny k památníku.

VIDEO: Na Moravu přijeli Putinovi Noční vlci. V Brně se střetli s odpůrci

Kontroverzní motorkářský gang Noční vlci přijel na brněnský Ústřední hřbitov na vzpomínkovou akci k výročí 74. osvobození Československa od fašismu. Před hřbitovem se setkali se sympatizanty i odpůrci.

Poté se motorkáři i jejich příznivci vydali zpět a opět prošli kolem protestujících s vlajkami. Motorkáři na jejich přítomnost nereagovali, několik protestujících lidí se s nimi pustilo do diskuse. Jeden z odcházejících příznivců Nočních vlků se pokusil o ukrajinskou vlajku uhasit cigaretu, k žádným větším střetům mezi oběma stranami nedošlo.

Další protest připravuje skupina Kaputin na pondělí, kdy mají příznivci Nočních vlků dorazit na Olšanské hřbitovy. Jízdy motorkářů se neúčastní ruští příslušníci skupiny, od začátku války na Ukrajině nesmí do Česka cestovat. Jde o součást sankcí, které Evropská unie uvalila na Rusko poté, co napadlo Ukrajinu.

Motorkářský klub Noční vlci každoročně organizuje jízdy evropskými státy včetně Česka u příležitosti výročí konce druhé světové války. Jejich akce ale budí u úřadů nevoli, neboť spolek bývá označován za krajně nacionalistický. Šéf Nočních vlků Alexandr Zaldostanov je navíc na sankční listině USA i EU za podporu ruské anexe ukrajinského Krymu.

Skupina Kaputin proti ruské agresi na Ukrajině vystupuje od jejího začátku. V minulosti například vyvěšením transparentu na domu na Žižkově, jenž patří rodině ruského zbrojaře, žádala zabavení domu. Na veřejnosti také opakovaně vystavila sochu představující ruského prezidenta Vladimira Putina na zlatém záchodě. K brněnskému protestu skupiny Kaputin se dnes připojili i zástupci strany Volt Česko, která kandiduje do Evropského parlamentu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Volt Slovensko/ Lucia Klestincova

Štítky Rusko, historie, válka, protest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skupina Kaputin protestovala v Brně proti příjezdu příznivců proputinovské motorkářské skupiny Noční vlci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.