Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Na Moravu přijeli Putinovi Noční vlci. V Brně se střetli s odpůrci

Kontroverzní motorkářský gang Noční vlci přijel na brněnský Ústřední hřbitov na vzpomínkovou akci k výročí 74. osvobození Československa od fašismu. Před hřbitovem se setkali se sympatizanty i odpůrci.

Členové motorkářského nacionalistického gangu Noční vlci, kteří jsou pověstní podporou ruského prezidenta Vladimira Putina, přijeli do České republiky. Na brněnském Ústředním hřbitově se zastavili cestou z Bratislavy položit věnce na pomník obětem padlým vojákům. 

Při příjezdu ke hřbitovu se však před branami setkali s protestujícími odpůrci z iniciativy BRNO za slušnost. Demonstranti přišli s vlajkou EU, České republiky a duhovou vlajkou LGBT. Krom nich u brány stáli ale také Putinovi a ruští příznivci, kteří již od počátku s demonstranty ostře diskutovali v čele s kontroverzním aktivistou Davidem Pazderou. Došlo i k ničení transparentů, sprostým nadávkám a fyzickému útoku.

Pietní akt s kontroverzními účastníky

Akce se stovkou účastníků začala dnes okolo půl sedmé. Krom ruských nočních vlků se mezi účastníky mihla také slovenská, česká a maďarská vlajka. 

Pietní akt trval okolo třiceti minut, zatímco uvnitř motorkáři poslouchali projev v ruštině i ruské písně a pokládali věnce, demonstranti i příznivci Nočních vlků zůstali před branou hřbitova zabraní do diskuze. Poté několik z nich odešlo.

V České republice má motorkářský gang spoustu nadšených fanoušků. Aktivně je podporuje například místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna nebo bývalý místopředseda této strany a brněnský politik Michal Hašek. Ten se pokládání věnců zúčastnil v roce 2016. Letos zůstal pietní akt bez účasti politiků. 

V Brně to nekončí

Motorkáři po přenocování v Brně plánují přejezd do Prahy, kde navštíví Olšanskéý hřbitov, zastavovat se po cestě chtějí u různých památníků, věnovaných Rudé armádě. Z Prahy se pak přesunou do Chomutova a dále k Německým hranicím. Celé turné po Evropě pro ruské nacionalisty znamená vzpomínku na sovětské vítězství ve 2. světové válce. 

Autoři | Foto Šárka Motyčková

Štítky noční vlci, putin, rusko, nacionalismus, Brno, hřbitov, Vladimir Vladimirovič Putin, Morava, Česko, Československo, věnec, Evropská unie, Bratislava, druhá světová válka

VIDEO: Na Moravu přijeli Putinovi Noční vlci. V Brně se střetli s odpůrci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.