Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Začíná festival architektury Open House Brno. Každoročně otevírá návštěvníkům běžně nepřístupná místa

Brněnský architektonický festival Open House již tento víkend otevře lidem celkem 116 zajímavých a nevšedních objektů. Jeho ústředním tématem je letos inkluze, návštěvníkům se znevýhodněním proto nabídne asistenční službu. Návštěvnicky oblíbená akce potrvá do nedělního večera.

Tisíce rezervací během několika minut

Některé lokace s limitovaným počtem návštěv se už stihly kompletně vyprodat, organizátoři zaznamenali přes 3 a půl tisíce rezervací během několika minut. Organizátoři ovšem Brňany uklidňují, že dalších 74 míst si lze prohlédnout i bez rezervace. Některé z vyprodaných lokací jsou navíc ve sdíleném režimu, což v praxi znamená, že rezervace byly nutné jen na komentované prohlídky a lokalita je i nadále volně přístupná.

„Každoročně se snažíme maximální počet budov zpřístupnit bez nutnosti rezervace, což se nám letos povedlo u tří pětin zapojených lokací, ne všude je to ale technicky možné. Jsem ráda, že se nám letos povedlo zpřístupnit zase o několik lokací více. V programu máme jak novinky, jako je třeba bezbariérově uzpůsobená Rohrerova vila, kde sídlí Základní a mateřská škola logopedická, nebo Sokolovny v Husovicích či Brno I, ale i stálice jako DADA Distrikt nebo budovy DOMEQ Apartments partnera festivalu CTP,“ vysvětlila kreativní ředitelka festivalu Lucie Pešl Šilerová.

Městská jatka nebo pivovar. Brňanům se otevřou běžně nepřístupná místa

Do více než stovky objektů, jejichž dveře zůstávají veřejnosti běžně zavřené, nahlédnou v květnu lidé v Brně. Festival Open House se letos zaměří na ženskou tvorbu. Ukáže ale také budovy, o které byl zájem v předchozích ročnících. Například...

„Letošní ročník festivalu jsmevěnovali lidem, pro které může být používání města komplikované."

Festival architektury a urbanismu se v tomto roce podle organizátorů zaměřuje na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce jsou také hudební vystoupení, speciální nabídky brněnské gastroscény a doprovodný program v podobě přednášek, workshopů a výstav, při kterých mohou návštěvníci načerpat informace o využití rostlin v interiérech, o historii brněnského výstaviště nebo exhibici skateboardingu.

„Letošní ročník festivalu jsme společně s partnerskými městy projektu Open House Europe věnovali lidem, pro které může být používání města komplikované. Ať už jde o spoluobčany s hendikepem, seniory nebo třeba ekonomicky znevýhodněné skupiny, musí překonávat bariéry pro jiné lidi doslova neviditelné. Kromě komentovaných prohlídek pro osoby s hendikepem zařazujeme asistenční službu k vybraným běžným prohlídkám. Naším cílem je oživit diskuzi o tom, zda jsou naše města skutečně pro všechny, jaká k tomu máme data a nakolik se při urbanistickém plánování využívají,“ uvedla Pešl Šilerová.

Zajímavá místa mohou Brňané poznat také na YouTube a prostřednictvím nových podcastů

Festival Open House Brno nabízí zájemcům obsah celoročně formou videoprohlídek na platformě YouTube, letos přibude také sada podcastů. „Ne pro každého je videoprezentace lokací dostatečně nosná, protože v ní mluvené slovo počítá s tím, že lidé sledují i obraz. Spojili jsme se s Barborou Kroutilíkovou, s níž jsme připravili sérii podcastů, které pojednávají o jednotlivých lokacích tak, že obrazový materiál není potřeba. Je to krok ke zpřístupnění obsahu festivalu nejen nevidomým, ale všem, kteří chtějí poslouchat audio při dalších činnostech,” doplnila kurátorka Open House Brno Šárka Bahounková.

Na konání neziskového festivalu se podílejí dobrovolníci a veřejní i soukromí partneři. Letošní ročník podle mluvčího festivalu Vratislava Vozníka finančně podpořilo město Brno i dílčí městské části. Festival spadá i pod Open House Worldwide, což je síť více než padesáti metropolí celého světa, které pořádají festivaly architektury pro veřejnost. Každoročně se jich účastní až dva miliony lidí. Brno je součástí této sítě od roku 2018.

Lidé mohou přes internet nahlédnout na zajímavá místa v Brně

Lidé mohou dnes a v neděli nahlédnout na zajímavá místa v Brně, ovšem jen prostřednictvím internetu. O víkendu se měl konat další ročník festivalu Open House Brno. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru jej pořadatelé odložili a nahradili...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Marty Morrissey, Vanessa Hrabáriková, Hana Dvořáková, Martin Pešl, Pavel Gurka

Štítky Brno, Open House, architektura, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Kudera

Bohužel jsem se o tom dozvěděl až v momentě, kdy je 90% prohlídek již vyprodaných.

Sobota, 18. května 2024, 11:57Odpovědět

Začíná festival architektury Open House Brno. Každoročně otevírá návštěvníkům běžně nepřístupná místa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.