Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Městská jatka nebo pivovar. Brňanům se otevřou běžně nepřístupná místa

Do více než stovky objektů, jejichž dveře zůstávají veřejnosti běžně zavřené, nahlédnou v květnu lidé v Brně. Festival Open House se letos zaměří na ženskou tvorbu. Ukáže ale také budovy, o které byl zájem v předchozích ročnících. Například pivovar Starobrno nebo AZ Tower.

Milovníky brněnské architektury čeká festival o druhém květnovém víkendu. Většina ze 110 budov bude zájemcům volně přístupná. Na šestatřicet výjimečně otevřených míst musejí mít lidé předchozí rezervaci. Rezervační systém spustili pořadatelé o čtvrtečním poledni. Za pár minut rozebrali lidé vstupenky například do vily Tugendhat nebo do brněnských vodojemů.

Bez rezervace se zájemci nedostanou ani například do Českého rozhlasu nebo do pivovaru Starobrno. Spontánně naopak mohou vyrazit do opravené bývalé kavárny Grand Prix v Kohoutovicích s výhledem na město, do budovy bývalých městských jatek nebo do Besedního domu. „Prohlídky Besedního domu v rámci Open Housu budou letos letos zakončením dvoutýdenní oslavy - budova totiž právě slaví 150 let od svého otevření,“ pozval na prohlídku objektu festival na svém Facebooku.

Zaměří se na architektky

Letošní ročník se kromě oblíbených stálic, jako jsou AZ Tower či slavné vily, bude věnovat také architektonickým dílům vytvořených ženami. „Podařilo se nám zpřístupnit cenná místa jako budovu Vesny v Lipové ulici, za architekturou letos vyrazíme i na Lesnou, kde návštěvníkům ukážeme Polikliniku architektky Libuše Kopřivíkové nebo areál TJ Tesla,“ přiblížila program kurátorka letošního ročníku Šárka Bahounková.

Podle kreativní ředitelky festivalu není Open House Brno Lucie Pešl Šilerová jen možností navštívit běžně nepřístupná místa. „Za ještě důležitější považuji, že pomáháme lidem architekturu pochopit. Vysvětlujeme, jak architektura vytváří město, ale i to, jak špatná architektura brání dobrému fungování,“ popsala záměr festivalu, který se v Brně odehrává každoročně od roku 2018.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný, Open House Brno

Štítky Open House, Brno, architektura, kultura, Filharmonie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská jatka nebo pivovar. Brňanům se otevřou běžně nepřístupná místa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.