Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stavaři drží v šachu Polívku, kino i festival. Dávají si na čas se stavebním posudkem

Přes půl roku táhnoucí se nejasnosti o budoucnosti Divadla Bolka Polívky a Univerzitního kina Scala v Brně nekončí. Dělníci, kteří zpracovávají stavebně technický posudek budovy na Jakubském náměstí, zatím nemají klíčový dokument hotový a žádají radnici o odklad, což znamená komplikace i pro další naplánované akce.

Objekt v centru Brna, v němž sídli divadlo i kino, je v mizerném technickém stavu. Nejvíce stavbu trápí statika. Kvůli stavebnímu posudku dokonce město budovu začátkem letošního roku zavřelo, což odstartovalo emotivní debatu o dalším osudu divadelníků i milovníků stříbrného plátna. Na kolik je nemovitost, jejímž vlastníkem je město, poškozená má být jasno až po podrobném průzkumu. Dokument ale stále není hotový, i když ho magistrát očekával do prázdnin. Stavebníci totiž zjistili, že jde o náročnější práci, než původně čekali. 

„Při průzkumu nosných pilířů byly odhaleny další poruchy, které byly skryty. Kvůli bezpečnosti bude nutné zajistit nosnou konstrukci budovy kovovými výztuhami. Z tohoto důvodu se ale bohužel práce prodlouží o jeden měsíc. Výsledky první etapy prací bychom měli znát na konci září letošního roku. Na jejich základě budeme moci rozhodnout, zda v budově půjde dočasně obnovit provoz Divadla Bolka Polívky a Univerzitního kina Scala,“ uvedla v tiskovém hlášení brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) k odborným expertizám, jež trvají od začátku července.

Divadlo neví, ale má plán

Zpráva o odkladu posudku a s tím související nejistotu znervózňuje rovněž divadlo i Masarykovu univerzitu, jež Scalu provozuje. Obě kulturní instituce totiž doufaly, že po prázdninách se do prostor na omezenou dobu, než začne nákladná a dlouhodobá oprava, vrátí. 

„Doufali jsme, že se po prázdninách na Jakubské náměstí vrátíme, byť jen na omezenou dobu, a předprodej vstupenek na novou sezonu jsme zahájili se standardním předstihem. V tuto chvíli tak děláme vše pro to, abychom nemuseli rušit připravený program, a věříme, že se nám podaří najít řešení,“ sdělila Simona Kostrhunová, projektová ředitelka Divadla Bolka Polívky, které se má podle předpokladů přesunout po dobu prací do sálu Břetislava Bakaly. 

Skoro jistě půjdete hrát do Bílého domu, slyšel Polívka v Brně od primátorky

Máte skoro jistý nový domov. S takovou informací odešel z brněnské radnice herec Bolek Polívka, jenž hledá azyl pro své divadlo. Město umělci nabídlo, ať se po dobu rekonstrukce domu na Jakubském náměstí, kde herci sídlí, přesune do sálu...

Obavy má kino i festival 

Zatímco ohledně Bolkova souboru je ve městě poměrně jasno, mnohem více nepřehledná je situace u bývalého biografu Moskva. Radnice po kritice a peticích veřejnosti, která kritizovala vedení města za liknavý přístup ohledně hledání azylu pro kino, uvedla, že hledá náhradní místo. Do té doby si ale univerzita, jež v objektu pořádá i různé konference i výuku, musí poradit sama. 

„Zejména filozofická fakulta pak bude muset přizpůsobit využití svých prostor pro studijní programy, které pro přednášky Scalu využívají. Také další aktivity jako společenské akce, konference, naplánovaný kulturní program či akce našich partnerů včetně promítání filmových projekcí budou muset být buď zredukovány, či přesunuty do jiných prostor, ať už univerzitních, či externích,“ řekla kvestorka Masarykovy univerzity Marta Valešová.

Brno má po kritice plán na záchranu kina Scala. Potřebujeme čas a prostor, tvrdí radnice

Po týdnech mlžení a nejasností se brněnská radnice rozhoupala k řešení situace ohledně kina Scala, kterému kvůli špatnému technickému stavu budovy a dlouhé rekonstrukci hrozí zánik. Město vydalo prohlášení, že nechce, aby biograf skončil. V...

Vrásky na čele přibývají také organizátorům akce Serial Killer, kteří v posledních letech v kině pořádají přehlídku zahraničních seriálů. Událost se uskuteční koncem září, kdy už měl být původně posudek hotový. 

Je to pro nás obrovská komplikace. Přijede minimálně sto zásadních zahraničních tv profesionálů a my v centru nemáme důstojné a technicky vyhovující prostory s takovou kapacitou pro hlavní premiéry těch největších televizí. Samozřejmě to nějak zvládneme, ale je v sázce naše reputace i obraz města v očích zahraničních hostů. Pro nás je velmi důležité, aby se sem chtěli vracet," dodala pro ČTK organizátorka festilu Kamila Zlatušková.

Ohodnoť článek

Foto Miroslav Toman

Štítky Brno, Kino, Scala, Divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Malý

Stavebně technický posudek budovy zpracovávají dělníci???

Čtvrtek, 3. srpna 2023, 09:17Odpovědět

Karel Rada

Šašek počmáranej si může postavit cirkusové šapitó.

Úterý, 1. srpna 2023, 07:50Odpovědět

Baron Kocharovski

ale nejprve by měl zaplatit svoje milionové dluhy, ožralec! :-(((

Středa, 2. srpna 2023, 11:33Odpovědět

Stavaři drží v šachu Brno o Polívku. Se stavebním posudkem divadla si dají na čas  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.