Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Skoro jistě půjdete hrát do Bílého domu, slyšel Polívka v Brně od primátorky

Máte skoro jistý nový domov. S takovou informací odešel z brněnské radnice herec Bolek Polívka, jenž hledá azyl pro své divadlo. Město umělci nabídlo, ať se po dobu rekonstrukce domu na Jakubském náměstí, kde herci sídlí, přesune do sálu Břetislava Bakaly.

O stěhování Bolkova souboru se mluví v moravské metropoli poté, co město obdrželo statický posudek. Odborník konstatoval, že objekt na Jakubském náměstí je v mizerném technickém stavu. Magistrát, kterému nemovitost patří, proto chystá nákladnou rekonstrukci. Opravy zaberou minimálně dva roky, a tak se nekorunovaný valašský král pustil do hledání nového působiště. Nyní se zdá, že je na stole řešení. 

„Přesun do sálu B. Bakaly je skoro jistý, snad se podaří technické problémy dořešit co nejdřív,“ prohlásila brněnská primátorka Markéty Vaňkové (ODS) poté, co se potkala s Polívkou i ředitelem brněnského národního na radnici Martin Glaserem.

Zažehnávání sporu 

Schůzkou s oběma řediteli kulturních institucí se snažila šéfka Brna uhasit emotivní debatu ohledně stěhování divadla. Vyrojily se totiž spekulace, že radní uvažují o přesunu souboru do Reduty. Tam hraje přitom brněnské národní, jež je příspěvkovou organizací města, a už v prostorách naplánovalo sezonu. 

Vášně plápolaly zejména na Facebooku, kde se šířily plamenné komentáře převážně od zástupců opozice v čele s bývalým náměstkem primátorky a nyní řadovým zastupitelem Matějem Hollanem (Žít Brno).  Bojovná nálada se následně promítla i na jednání zastupitelů. „Představa, že se Národnímu divadlu vezme jeho scéna, je za hranou toho, jak se politika vměšuje do uměleckého provozu," řekl například politik na zastupitelstvu. Na jednání navíc opozíčníci primátorce vyčítali i zapojení Polívky do předvolební kampaně. 

Bolkovi se sál líbí 

Sál Břetislava Bakala pochází ze sedmdesátých let minulého století. V posledních letech byl dlouhodobě nevyužívaný. Důvodem byl zejména špatný technický stav vzduchotechniky. Prostor s kapacitou až 300 lidí, ale podstoupil nedávno rekonstrukci. V případě, že se tam přesune divadlo, bude nutné uskutečnit další stavební zásahy. Například vyřešit zatemnění oken.

Návrh vybudovat zázemí v budově Bílého domu, v němž dříve sídlil Městský výbor KSČ a nyní slouží jako poliklinika, se zamlouvá Polívkovi, jak potvrdil Drbně už dříve i správce budovy Jan Hájek „Bolkovi se prostory líbí. Jen říkal, že by bylo potřeba zvětšit jeviště,“ popsal Hájek.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadlo Bolka Polívky

Štítky Brno, Divadlo, Polívka, Přesun, NDB, Reduta, Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Em Kresová

A co tak divadlo na Výstavišti, je nevyužité, místa na parkování dostatek...

Úterý, 18. dubna 2023, 10:18Odpovědět

Em Kresová

1

Úterý, 18. dubna 2023, 10:16Odpovědět

Smazaný uživatel

No to ve mě hrklo,že by ho Biden nechal hrát u něj někde v suterénu. A ono je to v Brně. Ale, rudý nos od chlastu netrumfne ani ta červená šála.

Sobota, 15. dubna 2023, 14:58Odpovědět

Marie Glanczová

prochlastal co se dalo-farmu , spoustu lidí přivedl do neštěstí, nakonec se přifařil do politiky, lezl do ... generálovi, Vaňkové a teď ještě si bude vymýšlet kam půjde? Aby to zas prochlastal?

Sobota, 15. dubna 2023, 10:25Odpovědět

Karel Rada

Kolik bude šašek platit nájem? Plus energie? Nebo odmítne jako na Jakubském nám.?

Sobota, 15. dubna 2023, 08:38Odpovědět

Karel Rada

Podvodník Boleček který Farmou přivedl desítky firem do potíží protože jim nezaplatil a zkrachoval, ať si postaví vlastní boudu nebo šapitó! Vydělává dost.

Sobota, 15. dubna 2023, 08:30Odpovědět

Baron Kocharovski

OCHLASTA bolek polívka by měl jít především do PR*DE*LE a nebo do basy! ale v "pelhřimově" už na něj čekají, takže se to brzy vyřeší samo...

Pátek, 14. dubna 2023, 21:19Odpovědět

Skoro jistě půjdete hrát do Bílého domu, slyšel Polívka v Brně od primátorky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.