Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno má po kritice plán na záchranu kina Scala. Potřebujeme čas a prostor, tvrdí radnice

Po týdnech mlžení a nejasností se brněnská radnice rozhoupala k řešení situace ohledně kina Scala, kterému kvůli špatnému technickému stavu budovy a dlouhé rekonstrukci hrozí zánik. Město vydalo prohlášení, že nechce, aby biograf skončil. V plánuje je najít nový prostor a získat čas.

Osud univerzitního kina, o které se stará Masarykova univerzita, je nejistý od poloviny února. Tehdy město zhrozil posudek statika, jenž konstatoval, že objekt na Jakubském náměstí je v mizerném technickém stavu. Město jakožto správce nemovitosti ohlásilo záměr rekonstrukce. Nákladné opravy ale patrně potrvá roky, což by pro kulturní instituci mělo fatální důsledky. Zatímco ale Bolkovu divadlu, jež v budově rovněž sídlí, našlo město azyl v sále Břetislava Bakaly, ke kinu radní v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS) doposud oficiálně mlčeli. 

Nyní město vydalo prohlášení i plán, co bude s biografem dál. Počítá se s tím, že se důkladný statický průzkum uskuteční ve dvou fázích. Díky tomu si město koupí čas. „V případě kladného vyjádření statika by zde mohly obě kulturní scény fungovat od podzimu až do konce roku 2023. Získali bychom tak víc času pro nalezení a případnou úpravu náhradních prostor pro kino Scala. Situaci komplikuje to, že adekvátní místo se stejným zázemím a kapacitou v Brně není k dispozici. Zcela jistě by tak muselo jít o značný kompromis,“ uvedla Vaňková a upřesnila, podle níž druhá fáze průzkumu nastane začátkem příštího roku. 

Na podporu kina, kam od roku 2013 zavítal více než milion návštěvníků, vznikla i online petice, kterou podepsalo přes sedm tisíc lidí. I díky nátlaku veřejnosti dochází k jednání mezi politiky a vysokou školou. „Je skutečně potěšující vidět, kolik lidí osud Scaly zajímá. Můžu veřejnost i akademickou obec ubezpečit, že jednání o možnostech řešení se vedou prakticky nepřetržitě a skutečně intenzivně,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Nápad radnice a univerzity na prodloužení životnosti budovy a nápadu zpracovat statický posudek nadvakrát posoudí ještě radní. Následně bude na expertech, jaké zvolí řešení. Už dříve statik řekl, že stavba může fungovat pouze do léta. Samotná rekonstrukce pak zabere minimálně dva roky. Náklady podle prvotních odhadů vyjdou na více než 300 milionů korun. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzitní kino Scala

Štítky Brno, Kino, Scala, Promítání, Budova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má po kritice plán na záchranu kina Scala. Potřebujeme čas a prostor, tvrdí radnice  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.