Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Chceme být vítězem voleb, touží jihomoravský lídr koalice Spolu Petr Fiala

Dlouhých osm let čeká největší česká pravicová strana ODS na účast ve vládě. Letos ale občanští demokraté věří, že jim Strakova akademie neunikne. Veškeré naděje vkládají do koalice SPOLU, kterou kromě ODS tvoří ještě KDU-ČSL a TOP 09. Na jižní Moravu vyslalo uskupení papírově nejsilnější postavu, předsedu koalice, emeritního rektora Masarykovy univerzity a profesora politologie Petra Fialu.

Většinu kariéry spojil sedmapadesátiletý brněnský rodák s akademickým prostředím. Vystudoval český jazyk a dějepis na tehdejší Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně, následně pracoval jako historik a redaktor. Spoluzakládal katedru politologie na Masarykově univerzitě (MU) a byl ředitelem Mezinárodního politologického ústavu MU. V letech 2004 –2011 působil jako rektor brněnské Masarovy univerzity a dva roky vedl také Českou konferenci. 

První výraznější politické angažmá si připsal v době vlády Petra Nečase (ODS). Premiérovi dělal hlavního vědeckého poradce, následně byl v roce 2012–2013 ministrem školství jako nestraník. Při volbách v roce 2013 vedl jihomoravskou kandidátku ODS a stal se poslancem. Do vedení strany založené Václavem Klausem se dostal v roce 2014. Post předsedy třikrát obhájil a nyní doufá, že po volbách usedne v pomyslném premiérském křesle, stejně jako všichni jeho předchůdci ve vedení ODS – Václav Klaus, Mirek Topolánek a Petr Nečas.

SPOLU je dnes jedinou opravdovou změnou, které mohou občané věřit. Dokázali jsme dát dohromady ODS s KDU-ČSL a TOP 09. S námi má každý volič, ať se řadí ke středu či pravici, jistotu, že jeho hlas nepropadne. Jsme silnou alternativou vůči hrozící vládě extremistů, populistů a komunistů,“ vysvětluje Drbně jihomoravský lídr, proč by voliči měli dát při říjnových volbách hlas právě pravostředové koalici. 

VOLBY 2021 
Brněnská Drbna představuje před říjnovými volbami jihomoravské lídry politických stran, které mají podle předvolebních průzkumů reálnou šanci se dostat do dolní komory Parlamentu ČR​.
Představení kandidáti: 
David Hanák (Trikolora)
Robert Šlachta (Přísaha)
Roman Onderka (ČSSD)
Ivo Pojezný (KSČM)
Jan Hrnčíř (SPD)
Radek Holomčík (PirSTAN)

Jihomoravany trápí doprava 

Fiala podobně jako všichni ostatní jeho hlavní konkurenti v boji o hlasy jihomoravských voličů pochází z jižní Moravy. Právě v rodném kraji nachází hned několik problémů, které lze řešit z celostátní úrovně. Jednou z oblastí je problematika sucha, zrychlení stavebního řízení či doprava. V této oblasti identifikuje jako problém chybějící dálniční spojení na Vídeň, s nímž podle něj souvisí i projekty jako dokončení rekonstrukce D1, brněnského okruhu či vznik dopravního uzlu.

Region musí být připraven i na rozvoj skutečně vysokorychlostních tratí, aby Brno bylo součástí železniční tepny mezi Vídní, Prahou a Berlínem. Stavby je potřeba chytře plánovat a využívat moderní řešení, která jsou ve vyspělých zemích standardem,“ tvrdí jednička formace, která se profiluje jako zastánce členství v NATO i EU a obecně prozápadní zahraniční politiky.

Do boje jde Don Pablo i Juránek

Na 34členné kandidátce najdou voliči dobře známá jména, která mají se správou veřejných věcí několikaleté zkušenost. Trojkou je například lékař a současný poslanec Vlastimil Válek (TOP 09). Dalším zákonodárcem na soupisce je pak na devítce zastupitel Lipůvky na Blanensku a poslanec Libor Hoppe (ODS) nebo kontroverzní právník a exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), jemuž se přezdívá Don Pablo kvůli jeho údajnému vlivu na brněnskou politiku. Lidovci nasadili na kandidátku jako dvojku starostu Bučovic Jiřího Horáka nebo ředitele hodonínské nemocnice Antonína Tesaříka. Naopak křesťanští demokraté se nemůžou letos spolehnout na svou „nesmrtelnou“ stálici Stanislava Juránka. Jeden z nejúspěšnějších politiků na jižní Moravě nekandiduje. Přesto se v Poslanecké sněmovně jméno Juránek může znovu objevit. Z osmnácté pozice jde do boje místostarosta Moravského Krumlova Zdeněk Juránek. Právě tito a mnozí další lidé mají dotáhnout koalici k vítězství nejen na jižní Moravě.

Chceme volby vyhrát a přinést zemi reálnou změnu. Nejen k nám, na jižní Moravu, ale do celé země. Věřím, že uspějeme a budeme schopni sestavit vládu, která zastaví hrozbu, které musí země čelit – vládu populistů, extremistů a komunistů, kteří přivedou zemi k bankrotu a na okraj Evropy. To je hlavní téma, o kterém budou letošní volby,“ říká možný budoucí premiér Fiala.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Petr Fiala

Štítky Volby 2021, Fiala, SPOLU, Jmk, ODS, koalice, volby, Petr Fiala, vláda, Jihomoravský kraj, TOP 09, KDU-ČSL, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Jeschke

Radní pro dopravu starosta Blanska ODS . Blansko rozkopané, zrušili osobní vlaky a nákladní mohou jezdit dále. Také zrušili a prodloužili rychlíky přes Havlíčkův Brod. Takže lidé mají smůlu. Pan profesor vlakem nejezdí. Vylukový jiízdní řád od prosince je neštěstí. Autobusy mají jezdit na Lesnou ? Proč nejezdí na Starou osadu.

Pátek, 1. října 2021, 08:17Odpovědět

Chceme být vítězem voleb, touží jihomoravský lídr koalice Spolu Petr Fiala  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.