Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Chci spravedlnost a kvalitní silnice, hlásí jihomoravský lídr Přísahy Robert Šlachta

Opravář zemědělských strojů, řadový policista v Pohořelicích, ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a nyní politik. To je ve zkratce cesta zakladatele, předsedy a jihomoravského lídra hnutí Přísaha Roberta Šlachty. Nově zformované politická formace exdetektiva doufá, že hned při svých prvních volbách osloví dostatečný počet voličů a překročí pětiprocentní kvótu nutnou ke vstupu do dolní komory Parlamentu. 

Padesátiletý rodák z Boskovic absolvoval učební obor opravář zemědělských strojů. Posléze si doplnil maturitu a dálkově vystudoval magisterský obor sociální pedagogika na brněnské Masarykově univerzitě. Po krátké anabázi v primárním sektoru spojil Šlachta kariéru s policií, kam nastoupil v roce 1990 jako řadový policista a postupně se vypracoval až do nejvyšších pater bezpečnostního sboru. Působil jako vedoucí pobočky Národní protidrogové centrály v Brně a v letech 2008 až 2016 byl ředitelem ÚOOZ. Od policie odešel v červnu 2016 na protest proti plánované reorganizaci policejních útvarů a vzniku Národní centrály proti organizovanému zločinu. Následně až do listopadu 2019 pracoval na generálním ředitelství Celní správy.

VOLBY 2021 
Brněnská Drbna představuje před říjnovými volbami jihomoravské lídry politických stran, které mají podle předvolebních průzkumů reálnou šanci se dostat do dolní komory Parlamentu ČR​.
Představení kadndiáti: 
David Hanák (Trikolora)

Po odchodu ze služebního poměru sepsal Šlachta s novinářem Josefem Klímou knihu Třicet let pod přísahou a vrhl se na politiku. Letos oznámil vznik politické strany Přísaha, prostřednictvím níž se chce zaměřit především na boj s korupcí a zasazovat se o spravedlnost.

Celý svůj život prosazuji spravedlnost. K jižní Moravě, kde žiji, mám srdeční vztah, tady jsem vyrůstal, tady jsem doma. Chci aby se nám tady dobře žilo a aby lidé byli spokojeni. Budu pro ně budu pracovat s plným nasazením tak, jak jsem to dělal celý život,“ popisuje Šlachta Drbně, proč by měli voliči dát důvěru právě jeho politickému uskupení. 

Jihomoravané potřebují kvalitní silnice

Šlachta, pod jehož vedením ÚOOZ uskutečnil v roce 2013 kontroverzní zásah na Úřadě vlády ČR, vidí jako největší problém jižní Moravy stav silniční sítě. Právě na tento bod se chce v případě zvolení do sněmovny soustředit. 

Nejsou to jen chybějící dálnice a obchvaty měst, ale také kvalita silnic a to zejména II. a III. třídy. Obchvaty a dálnice stavíme pro tranzitní dopravu, ale pro naše lidi jsou další silnice stejně tak důležité. Tam chceme investovat peníze,“ vysvětluje šéf Přísahy.

Podle Šlachty je možné na chybějící infrastrukturu v rozpočtu najít peníze. Recept je zdánlivě jednoduchý. „Kde na to vezmeme? Řádným hospodařením, zabráněním korupce a rozkrádání veřejných financí. A to je jistě ten největší problém celé naší země,“ myslí si někdejší elitní policista. 

Úspěch by byl zavazující 

Pro Šlachtu a jeho hnutí budou letošní volby křest ohněm. O důvěru voličů se totiž politická strana uchází vůbec poprvé. I proto při otázce na to, jaký volební výsledek by považoval za uspěch, volí předseda a zakladatel Přísahy opatrná slova. 

K volbám přistupuji s velkou pokorou. Budu rád za každý hlas, který voliči dají Přísaze a pokud překročíme hranici vstupu do sněmovny bude to obrovský úspěch a zároveň velmi zavazující,“ sděluje Jihomoravan.

Poslanci chtějí být policisté, důchodci i zahradnice

Na 34členné kandidátce Přísahy v Jihomoravském kraji se to převážně hemží politickými novici, kteří nemají takřka žádné zkušenosti se správou věcí veřejných. Pouze tři uchazeči se pohybují v komunální politice. Na šanci proklouznout do sněmovny tak čekají na jižní Moravě například tři důchodci, zahradnice, účetní nebo zdravotní sestry. Výraznější postavou je snad jen Miloš Rouzek, který pracoval 25 let u policie. Ostatně na kandidátce uskupení v ostatních krajích je možné najít hned několik expolicistů. Šlachta ale svým lidem věří.

Maximálně za ně ručím. Že by šli do parlamentu, o tom jsem naprosto přesvědčený, bavil jsem se o tom s nimi,“ sdělil nedávno pro server iDnes Šlachta. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Robert Šlachta/Facebook

Štítky Volby 2021, Přísaha, Šlachta, JMK, Robert Šlachta, silnice, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, volby, Parlament České republiky, PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty, policie, Pohořelice, Jihomoravský kraj, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chci spravedlnost a kvalitní silnice, hlásí jihomoravský lídr Přísahy Robert Šlachta  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.