Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Demontáž sociálního státu nepřipustíme, burcuje jihomoravský lídr ČSSD Roman Onderka

Boj o přežití. Tak se dá nazvat situace, v níž se nachází před říjnovými sněmovními volbami nejstarší politická strana v Česku. Sociální demokracii poprvé v samostatné české historii hrozí, že do dolní komory parlamentu neproklouzne. Před volbami se proto socialisté snaží nepříznivý vývoj zvrátit, jak jen to jde. Do boje povolali staré známé tváře, mezi nimiž nechybí ani Roman Onderka, místopředseda strany, poslanec a exprimátor Brna, který vede jihomoravskou kandidátku.

Pětapadesátiletý rodák z Brna patří mezi ostřílené a zkušené politiky. Vystudoval bakalářský program management a ekonomika na soukromé vysoké škole Karla Engliše v Brně a pochlubit se může také titulem MBA z brněnského Vysokého učení technického. Pracovní zkušenosti sbíral po střední škole v adamovském podniku ADAST, následně se stal vozmistrem Českých drah v Brně. Podobně jako mnozí další sociální demokraté se angažoval v odborech, konkrétně ve sdružení železničářů. Do politiky nakoukl poprvé roce 2002, když jej voliči poslali do brněnského zastupitelstva. Vrchol Onderkovy kariéry komunálního politika nastal v roce 2006, kdy se stal primátorem Brna. Post zastával osm let. V roce 2017 získal ve volbách mandát poslance a předloni se dokonce stal prvním místopředsedou strany. 

VOLBY 2021 
Brněnská Drbna představuje před říjnovými volbami jihomoravské lídry politických stran, které mají podle předvolebních průzkumů reálnou šanci se dostat do dolní komory Parlamentu ČR​.
Představení kadndiáti: 
David Hanák (Trikolora)
Robert Šlachta (Přísaha)

Návrat nechtěného  

S účastí Onderky na kandidátce pro letošní volby se přitom vůbec nepočítalo. Původně měl vést sociálních demokraty do voleb na jižní Moravě líšeňský starosta Břetislav Štefan. Jenže předsednictvo strany v čele s Janem Hamáčkem záměr shodilo ze stolu a katapultovalo do čela kandidátky někdejšího šéfa brněnské radnice. Socialisté doufají, že touto rošádou sem jim podaří získat ztracenou důvěru voličů.

Jsme jediná demokratická levicová strana, jediná strana, která otevřeně říká, že je proti destrukci a demontáži sociálního státu. A také jediná, která otevřeně říká, že daně musí růst a jde jen o to, komu porostou. Všichni ostatní se snaží veřejnost opít rohlíkem, že to nebude tak zlé, že se ušetří a bude dobře. Odmítáme podobně lhát,“ popisuje Drbně Onderka, proč by měli voliči vhodit do urny lístek s kandidátkou ČSSD, která byla v posledních dvou volebních ve vládě a nyní navrhuje například vyší zdanění bohatých.

Problém je bydlení i dálnice na Vídeň

Současný poslanec se obává, že se po volbách dostane k moci pravicově založená vláda. Myslí si, že by ve vládní koalici mohlo dojít ke spojení hnutí ANO, ODS a SPD, což považuje za velkou hrozbu pro Českou republiku. To by znamenalo, že náklady koronavirové krize by nesla střední vrstva a lidé s nižšími příjmy, že dojde na omezování financí pro zdravotnictví, školství, na sociální služby, že budou privatizovány nemocnice,“ bije na poplach levicový politik.

Onderka identifikuje i další problémy, které se týkají jižní Moravy a Brna, v němž je podle něj velký problém například nedostupnost bydlení. Za zcela zásadní nedostatek kraje považuje chybějící dálnici na trase Brno-Vídeň. „To je nutná prorůstová investice zanedbaná ministry dopravy za ANO, nemáme nový železniční uzel v Brně, to hodně omezuje velkou část kraje, nemáme pořádnou podporu vinné turistiky, v čemž bychom si měli vzít příklad z Rakouska,“ vyjmenovává Onderka některé body.

Sázka na zkušenost i rozhlasového ředitele

Sociální demokracie sestavila 34člennou kandidátku, na níž najdou lidé staré známé tváře. Nechybí třeba bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach nebo někdejší šéfka školství Kateřina Valachová, jež je dvojkou kandidátky. Oranžový trikot navlékl před volbami také exředitel brněnského Rozhlasu Jaromír Ostrý, jenž se v roce 2018 ucházel o senátorský post, když kandidoval jako nestraník hnutí za ANO. 

Zda to bude sociálním demokratům stačit na úspěch, je otázka. Hrozí totiž, že ČSSD, která získávala ve volbách v minulosti i přes třicet procent hlasů, skončí mimo sněmovnu a v politickém suterénu. Z něj se dokázali vyškrábat zpět nahoru pouze lidovci. Přesto Onderka zbraně neskládá a doufá, že právě na jižní Moravě levicová formace uspěje podobně jako v předchozích letech. Chceme dvojciferný výsledek a chceme potvrdit, že jižní Morava je základnou sociální demokracie,“ hlásí odhodlaně sociální demokrat. 

Ohodnoť článek

Foto Facebook/Roman Onderka

Štítky Volby 2021, ČSSD, Onderka, Jmk, Roman Onderka, volby, Brno, Česko, Parlament České republiky, Jihomoravský kraj, ANO 2011, Karel Engliš, Vysoké učení technické v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demontáž sociálního státu nepřipustíme, burcuje jihomoravský lídr ČSSD Roman Onderka  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.