Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nakupování investičních bytů se musí zmírnit, říká jihomoravský lídr koalice PirSTAN Radek Holomčík

S bojovnou náladou, programem na bezmála na tisíc stránek a především vůli ukončit osmileté panování hnutí ANO ve vládě vstupuje do letošních sněmovních voleb koalice Pirátů se Starosty a nezávislými. Úkol posbírat co nejvíce hlasů na jižní Moravě dostal poslanec a místopředseda zemědělského výboru Radek Holomčík. 

Šestatřicetiletý politik pochází ze Strážnice na Hodonínku. Po studium průmyslovky v Uherském Hradišti zamířil na zkušenou do Brna, kde vystudoval bakalářský obor teorie interaktivních médií a magisterský obor management v kultuře na Filozofické fakultě Masarykovy Univerzity v Brně. Už při studiích pracoval v oblasti marketingu a PR. První politické krůčky spojil se svou rodnou Strážnicí, kde byl v období 2010–2020 členem tamního zastupitelstva. Výrazný průlom zaznamenal Holomčík v roce 2017, kdy jej voliči zvolili za Piráty do poslanecké sněmovny. Nyní stojí rodák z Hodonínska před svou největší výzvou, dotáhnout politickou formaci k vítězství v Jihomoravském kraji, kde naposledy drtivě zvítězilo hnutí ANO s téměř 30 % hlasů.

Neumazali jsme si ruce se současnou špínou, chaosem, lhaním a totální neschopností vlády. Zároveň máme nejkomplexnější program, který nabízí řešení na většinu problémů - od životního prostředí, přes daně a důchody, až po školství a budoucí prosperitu. Pro naší koalici je klíčové přestat zadlužovat budoucnost, zarazit plýtvání a rozkrádání státu a korupci, brát vážně péči o krajinu, investovat do vzdělávání a řešit krizi bydlení,“ hlásí jihomoravská jednička PirSTAN.

VOLBY 2021 
Brněnská Drbna představuje před říjnovými volbami jihomoravské lídry politických stran, které mají podle předvolebních průzkumů reálnou šanci se dostat do dolní komory Parlamentu ČR​.
Představení kandidáti: 
David Hanák (Trikolora)
Robert Šlachta (Přísaha)
Roman Onderka (ČSSD)
Ivo Pojezný (KSČM)
Jan Hrnčíř (SPD)

Klíčová je otázka bydlení

Při otázce na to, jaké problémy nejvíce trápí jižní Moravu, nachází poslanec hned několik témat, která je možné řešit i ze celostátní úrovně. Zmiňuje například problematiku klimatických podmínek v kraji, které způsobují sucho či povodně, podfinancování sociálních služeb nebo špatnou dopravní situaci. Za příklad dává nevybudování dálnic nebo ostudné vlakové spojení mezi Brnem a Znojmem. Nejpalčivějším problém je ale podle něj dostupnost bydlení. 

Za posledních osm let, tedy za vlád ANO a ČSSD, se cena bydlení v našem kraji zvýšila o 93 %. To je nejvíce v celé republice, dokonce více než v Praze,“ tvrdí Holomčík. 

Více stavět a méně investičních bytů

Podle pirátského politika je možné problematiku bydlení řešit například zrychlenou výstavbou, podporou družstevního či obecního bydlení, úpravou stavebního zákona nebo zmírnit tlak na investiční nákup bytů. Češi rádi investují do nákupu nemovitostí, což však růst cen podporuje. Rozhodně nebudeme nikomu tuto formu investic zakazovat ani byty danit. Ukážeme ale lidem, že nemovitosti nejsou zdaleka to jediné, kam lze ukládat či investovat peníze,“ domnívá se jednička v Jihomoravském kraji.

Chtějí zvítězit

Volební výsledek koalice PirSTAN patří mezi největší otázky letošních voleb. Očekává se, že Piráti osloví voliče převážně ve velkých městech, zatímco starostové naopak získají podporu ve svých regionech. I proto nově utvořená formace věří, že se jí podaří získat historicky nejlepší výsledek na jižní Moravě, kde loni Piráti získali 10 procent hlasů a dva mandáty. STAN naopak obdržel pouze jeden mandát s výsledkem 3,63 % hlasů. „Cílíme na alespoň 7 mandátů,“ věří jihomoravský PirSTAN, která by ráda po volbách sestavovala vládu v čele s celostátním lídrem koalice Ivanem Bartošem.

Oslovit voliče kromě Holomčíka má na 34členné kandidátce například exstarostka Moravské Nové Vsi a současná poslankyně Jana Krutáková (STAN), která je dvojkou, nebo poslanec Tomáš Vymazal (Piráti), jenž se například zasazuje o legalizaci marihuany.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB/Radek Holomčík

Štítky Volby 2021, PirSTAN, JMK, Lídři, Piráti a Starostové, koalice, Radek Holomčík, Jihomoravský kraj, volby, vláda, ANO 2011, Česká pirátská strana, Brno, Strážnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vašek

Přečetl jsem co vystudoval a klasika,další pirátské netáhlo.Čím víc tihle exoti vypouští z huby svá moudra,tím víc dokazují svou neschopnost.

Středa, 29. září 2021, 00:02Odpovědět

Nakupování investičních bytů se musí zmírnit, říká jihomoravský lídr koalice PirSTAN Radek Holomčík  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.