Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Silnice na jižní Moravě patří k bezpečnějším

Nejnovější mapa bezpečnosti silnic v České republice ukazuje nejrizikovější úseky našich komunikací. Mapa vznikla v rámci programu EuroRAP, který sledoval dálnice a silnice první třídy. Nejrizikovějšími úseky na jižní Moravě jsou silnice ze Žarošic na Veselí nad Moravou nebo tahy z Pohořelic na Znojmo a Mikulov.

Nebezpečnost silnic byla vypočítána na základě statistik nehodovosti na tom daném úseku a hustotě provozu z třech po sobě jdoucích let, aby byl snížen vliv extrémních čísel. Celkově bylo v České republice zahrnuto do výzkumu 6.500 Km silnic.

Ve srovnání s předchozí studií EuroRAP z let 2003-2005 si většina nejnebezpečnějších úseků silnic polepšila. Největší posunu k lepšímu zaznamenala silnice první třídy I/43 ve směru z Brna na Svitavy a tah I/54 mezi Žarošicemi a Veselím nad Moravou. Přes toto zlepšení však zůstávají spíše rizikovějšími komunikacemi.

Dálnice D1 vychází z výzkumu jako bezpečná a to zejména v úseku z Brna na Prahu. Směr na Vyškov je posuzován jako silnice se středně nízkým rizikem. Jihomoravské komunikace z výzkumu vycházejí jako poměrně bezpečné. S největšími potížemi se potýkají řidiči na silnicích v Olomouckém a Zlínském kraji, kde je několik úseků, které mapa označuje jako vozovky s vysokým rizikem. Týká se to hlavně silnic I/44 mezi Šumperkem a Jeseníkem v Olomouckém kraji nebo silnice I/50 mezi Bučovicemi a Uherským Hradištěm ve Zlínském kraji.

Štítky EuroRAP, bezpečnost, silnice, doprava, jižní Morava, Jihomoravský kraj, Česko, Veselí nad Moravou, Žarošice, výzkum, Znojmo, Mikulov, Pohořelice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice na jižní Moravě patří k bezpečnějším  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.