Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čebín se blíží vytouženému obchvatu, stavba začne v únoru

Řidiči a lidé v Čebíně na Brněnsku se dočkali. Vytoužená stavba obchvatu dostala zelenou od úřadů a nyní už zná i termín, kdy začne růst. Díky vybudování dopravního projektu, s nímž začnou dělníci v únoru, se odkloní tranzitní dopravu na silnici II/385 mimo zastavěné území obce.

Na konci loňského roku potvrdil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) správnost výběru zhotovitele stavby obchvatu Čebína, tedy že Metrostav Infrastructure může používat reference z bývalé Divize 4 Metrostavu. Nyní s touto společností podepsala smlouvu o výstavbě dopravního díla Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje (SUS JMK). „Stavba bude zahájena v průběhu února. Stále platí, že hotová má být do konce roku 2023,“ uvedl jihomoravský radní kraje pro oblast dopravy Jiří Crha (ODS).

Důvodem stavby obchvatu je nejen nevyhovující technický stav vozovky, ale také vysoká intenzita dopravy v Čebíně. Nová silnice má proto odklonit tranzitní dopravu mimo zastavěné území obce. „V rámci stavby dojde k přeložce silnice II/385, vybuduje se nová okružní křižovatka a čtyři mosty, přičemž ve dvou případech to bude přes Čebínský a Sentický potok.  Součástí stavby budou i dvě protihlukové stěny. Nákladová cena zakázky se pohybuje kolem 434 milionů korun,“ sdělil ředitel jihomoravské SUS Roman Hanák (ČSSD).

Stavba silnice bude realizována jihozápadně od obce Čebín v délce asi 4,1 km, vedena bude převážně po zemědělských pozemcích mimo zastavěné území. V budoucnu by měl na tuto stavbu navázat severní obchvat Hradčan. V rámci stavby dojde k realizaci přeložky silnice II/385, nové okružní křižovatky, 4 mostních objektů, 2 objektů protihlukových stěn a vyvolaných přeložek inženýrských sítí (vodovody, plyn, elektro a sdělovací kabely, kanalizace, meliorací) a vodotečí, dále dojde k demolici bažantnice, k úpravě a budování sjezdů, místních komunikací, polních cest, úpravě odvodnění, rekultivaci a vegetačním úpravám,“ popsala Správa a údržbu silnic Jihomoravského kraje projekt.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SUS JMK

Štítky Čebín, Obchvat, Jmk, SUS JMK, silnice, doprava, Brněnsko, Metrostav, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Jihomoravský kraj, Jiří Crha, ODS, Roman Hanák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Čebín se blíží vytouženému obchvatu, stavba začne v únoru  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.