Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jižní Moravě vznikne u hranic s Rakouskem nová cyklostezka

Jihomoravští cyklisté se v nejbližší době dočkají nové cyklistické trasy, která vznikne v atraktivní lokalitě okolo vinic nedaleko hranic s Rakouskem. Nová trasa spojí Znojmo, Chvalovice a Šatov. Smlouvu na její výstavbu schválili zastupitelé všech tří obcí na svém posledním zasedání.

Téměř deseti kilometrová cyklostezka bude sloužit především příznivcům kol, ale také turistům. Cyklisté musí momentálně k přesunu mezi obcemi jezdit přes frekventovanou a nebezpečnou silnici první třídy. Vybudováním nové trasy se tak zvýší nejen bezpečnost, ale i plynulost dopravy. Ačkoliv stavba povede všemi třemi obcemi, vlastníkem trasy budou prozatím Chvalovice, pod které spadá největší část pozemků. Tamější radnice proto vypracuje také žádost o dotaci, která je klíčová pro celý projekt. 

„Příprava je náročná a samotné uskuteční bude taky, ale díky spolupráci to zvládneme. Těžit z výsledku budeme všichni. Nejenže přispějeme bezpečnosti cyklistů, ale i atraktivitě v okolí,“ sdělil starosta Chvalovic Robert Vaněk (Občané Chvalovice).

Dokumentaci k výstavbě si nechala každá obec zpracovat sama, nyní se sloučí do jedné. Projekt bude hotový do měsíce. Ještě letos chtějí zastupitelé požádat o stavební povolení. „Po jeho schválení již nebrání nic začít chystat žádost o dotaci. My jsme připraveni samozřejmě spolupracovat, a to nejen po finanční stránce,“ řekl starosta Znojma Jakub Malačka (nez.).

Nová trasa bude nejen bezpečnější, ale také přispěje atraktivitě okolí. „Naším cílem je rozvoj cykloturistiky, ale také ekologická přeprava do zaměstnání. Mnoho našich obyvatel dojíždí do zaměstnání na Hatě. Navíc krásně propojíme naše sklepní uličky,“ dodala starostka Šatova Lenka Stupková (Za dotace pro Šatov).

Nová cyklostezka naváže na již existující trasy Moravská vína a Eurovelo 13. Z Chvalovic budou mít fandové kol možnost pokračovat na Hatě nebo do Vrbovic. Dílo vyjde na bezmála šedesát milionů korun. Obce počítají s dotací, která pokryje až pětaosmdesát procent nákladů. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky cyklostezka, Znojmo, Chvalovice, Šatov, Jihomoravský kraj, Rakousko, cyklista, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě vznikne u hranic s Rakouskem nová cyklostezka  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.