Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rok poté: Tornádo bralo, co mu přišlo do cesty. Práce v zasažených obcích nekončí

Už rok uplynul od dne, kdy do Česka přišlo tornádo s nejvyšším počtem obětí, jaký Evropa za posledních dvacet let zažila. Zoufalí obyvatelé jižní Moravy se loni potýkali s živlem, na jehož řádění nebyl nikdo připravený. Tornádo síly F4 bralo, co mu přišlo do cesty. Jak vypadají zasažené vesnice nyní, zdokumentovala Drbna ve fotoreportáži.

Bylo 24. června 2021 a s večerními hodinami se Českem začala šířit do té doby nepředstavitelná zpráva. Územím jižní Moravy se prohnalo silné tornádo, které kriticky zasáhlo několik obcí Hodonínska a Břeclavska. Ke zvěstem o nespočtu poničených domů a stovkám zraněných se začaly brzy přidávat informace o prvních obětech neštěstí, jejichž počet se v průběhu dalších hodin vyšplhal na šest.

Následujícího rána začalo svítat a lidem v kraji se naskytl syrový pohled na následky nevídané katastrofy, která lidem sebrala střechu nad hlavou a otočila životy místních vzhůru nohama. Jen na obecním majetku se škody vyšplhaly nad miliardu korun. Stejně rychle, jako se zjevilo tornádo, ale přišla i vlna pomoci. 

Mezi šesti oběťmi loňského tornáda byla oblíbená učitelka hodonínského gymnázia i dvouleté dítě.

Ve sbírce na pomoc jižní Moravě, kterou obratem vyhlásil Člověk v tísni, se od dárců z řad veřejnosti dosud vybralo přes 169 milionů korun. Kraj vybral podle mluvčí Aleny Knotkové celkem 91 milionů. „Do oprav škod po tornádu jsme již vložili 200 milionů korun,“ řekla dnes redakci Knotková.

Peníze a pomoc dobrovolníků, záchranářů, policistů či hasičů směřovala především do Moravské Nové Vsi, Hrušek, Mikulčic, Lužic, Pánova a Hodonína. Kromě řemeslných a odklízecích prací, které se spustily ihned po katastrofě, se muselo myslet také na obnovení dodávek elektřiny. „Zhruba do měsíce od tornáda se nám povedlo obnovit dodávky všem zákazníkům, a to i díky rychlé výstavbě provizorního vedení na dřevěných sloupech, které nahradilo to, jenž zmizelo z povrchu v těch nejpostiženějších místech,“ řekl za společnost EG.D Radek Slatinský, vedoucí regionální správy Hodonín.

Obrovský zmar prožívají obyvatelé obce Lužice na Hodonínsku. Čtvrteční bouře tam napáchala obrovské škody. Například v Důlní ulici je podle zpravodaje Drbny poškozena většina domů i nedaleká železniční trať, která je od čtvrtečního večera...

„Nerada na ten den vzpomínám“

Ani po roce ale práce na zasažených budovách, kterých bylo celkem asi 1200, neskončily. Dělníci jsou stále k vidění například v zasažených Hruškách na Břeclavsku. Tamní kostel, který při řádění tornáda přišel o věž, je ještě stále částečně ukrytý pod plachtou. Většina domů v obci má novou střechu, která je připomínkou živelné pohromy.

Stopy po troskách, jež s sebou bral loňský větrný vír, jsou stále k vidění i v nedaleké Moravské Nové Vsi. Ve vinařské obci se tornádo rovněž nevyhlo ani budově kostela a hrůznou událost mažou místní z paměti jen stěží. „Nerada na ten den vzpomínám, protože se všechno změnilo. Dům sousedů musel úplně k zemi, my ten náš ještě pořád postupně opravujeme. Člověk má strach, že po té práci přijde taková katastrofa znovu,“ svěřila se redakci paní Jana, která se v době řádění tornáda schovávala v přízemí svého domu.

Pamětní deska i koncert

Ku příležitosti dnešního ročního výročí odhalí v zasažených Lužicích pamětní desku, v Mikulčicích zase pořádají Folklorní večer Podluží nic nepoloží aneb Rok po tornádu. Vzpomínkový koncert, na němž vystoupí například David Deyl nebo Ondřej Gregor Brzobohatý, chystají na sobotu také v Hodoníně. 

Situaci, v které se zasažené obce nacházejí rok po řádění tornáda, zachycuje Drbna ve fotoreportáži.

Fotoreportáž: Rok od tornáda na jižní Moravě

Pátek, 24. června 2022, 10:08

I po roce jsou domy v Hruškách stále poničené
Dělníci z obce stále nezmizeli

Ohodnoť článek

Foto

Štítky tornádo, jižní morava, břeclavsko, hodonínsko, vzpomínka, výročí, fotoreportáž, Jihomoravský kraj, Česko, dům, Drbna.cz, Evropa, katastrofa, okres Břeclav, Hodonín, okres Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok poté: Tornádo bralo, co mu přišlo do cesty. Práce v zasažených obcích nekončí  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.