Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hlavně, že žijeme. Obyvatelé Lužic na Hodonínsku sčítají škody

, aktualizováno 25. června 2021, 13:41

Obrovský zmar prožívají obyvatelé obce Lužice na Hodonínsku. Čtvrteční bouře tam napáchala obrovské škody. Například v Důlní ulici je podle zpravodaje Drbny poškozena většina domů i nedaleká železniční trať, která je od čtvrtečního večera uzavřena. Takřka kompletně zničený dům má i paní Janíková. Ta v obci žije už od sedmdesátých let.

Katastrofa, apokalypsa. Ráno ukázalo zkázu na jižní Moravě v plné podobě. Hasiči mají v nejvíce zasažených oblastech po čtvrteční bouřce především kolem Hodonína přes 100 jednotek, na místě pomáhá těžká technika, ale i kynologové. Vyhledávají lidi...

„Nikdy jsem nic podobného nezažila. Večer bouchlo okno a pak jsme se už jen báli,“ popisuje redakci. Od čtvrtečního večera pohřešuje své tři kočky, které se při větrné smršti ztratily. „Nevím, kde jsou,“ dodává.

Její dům je po čtvrtečním večeru téměř kompletně zničen. „Statika by měla být v pořádku, obyvatelný je ale pouze jediný pokoj,“ popisuje a ukazuje na vinohrad, který bouře zdecimovala.

Po čtvrteční evakuaci se domů dostala až druhý den ráno. „Když nás sem pustili, nestačili jsme zírat. Doufám, že už nic podobného nezažijeme. Hlavní ale je, že žijeme,“ říká redakci seniorka. Bouře nezničila jen její majetek, ale také většiny sousedů.

Atmosféru v obci nejlépe vystihuje slovo zmar. „Lidé brečí. Dobrovolníci tu hledají ztracená zvířata a záchranné složky lidi, kteří by se tu mohli v suti nacházet. Do obce se chodí dívat lidí z širokého okolí. Od toho odrazují záchranáři a policisté,“ hlásí z místa reportér Michal Šťastný.

V obci je podle starosty Tomáše Kláska zničeno kolem 120 domů. Zhruba desetina půjde podle všeho k zemi. Zasažena je zhruba třetina obce. "Máme tu domy, které jsou určené k celkové demolici, těch bude asi dvacet. Jsou tam i domy, které jsou jen k částečné demolici, třeba v mém případě," shrnul.

Čtvrteční tornádo na Hodonínsku poškodilo kromě obydlí a vesnic také vinohrady a zemědělské podniky. Vinohrady v okolí Lužic jsou naprosto zdevastovan. Provoz Agromoravia v Moravské Nové Vsi je prakticky zničený, řekl ředitel firmy Vladimír Mazuch"V podstatě je u nás škoda stoprocentní. Veškeré zemědělské stroje jsou zničené, dva kombajny, osm traktorů. Jako jediní v republice jsme zpracovávali sladkou kukuřici, ale celá zpracovna je zničená, neuděláme vůbec nic," poznamenal Mazuch.

Bouře s kroupami o velikosti tenisových míčků i s tornádem se ve čtvrtek večer prohnala především Břeclavskem a Hodonínskem. Bouře ničila domy, auta i zeleň. Podle mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaely Bothové zemřeli na následky bouřky tři lidé.

V Nemocnici Hodonín po bouřce ošetřili dosud 83 lidí, kteří vyžadovali první pomoc či péči formou hospitalizace, počty ale ještě stoupají. Celkem 45 lidi bylo hospitalizováno, z toho tři děti, jejich zranění jsou méně závažná. V Nemocnici v Břeclavi ošetřili po bouřce kolem 70 lidí, hospitalizovali 14 z nich, čtyři na jednotce intenzivní péče.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťatsný

Štítky bouřka, déšť, hasiči, Jihomoravský kraj, počasí, Lužice, dům, okres Hodonín, Michal Šťastný, Nemocnice Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavně, že žijeme. Obyvatelé Lužic na Hodonínsku sčítají škody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.