Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Svítání ukázalo následky včerejší bouřky v plném rozsahu, potvrzeno je pět obětí

, aktualizováno 25. června 2021, 16:07

Katastrofa, apokalypsa. Ráno ukázalo zkázu na jižní Moravě v plné podobě. Hasiči mají v nejvíce zasažených oblastech po čtvrteční bouřce především kolem Hodonína přes 100 jednotek, na místě pomáhá těžká technika, ale i kynologové. Vyhledávají lidi v sutinách. Škody se podle prvních informací pohybují ve stovkách milionů korun. Bouřky si v noci na dnešek vyžádaly zatím pět obětí. Záchranáři mají tři úmrtí, další ale byla například v nemocnici.

Obrovský zmar prožívají obyvatelé obce Lužice na Hodonínsku. Čtvrteční bouře tam napáchala obrovské škody. Například v Důlní ulici je podle zpravodaje Drbny poškozena většina domů i nedaleká železniční trať, která je od čtvrtečního večera...

„V tuto chvíli je na místě přes 100 jednotek, hlavní činnost je nyní průzkum všech oblastí za světla, abychom měli zmapováno, co se kde přesně stalo a abychom na základě toho průzkumu mohli vytvořit další plán našich činností,“ uvedl v pátek ráno mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Na místě jsou podle něj takzvané odřady USAR týmu specializované na vyhledávání a záchranu osob ze sutin, také tři odřady záchranného útvaru z Hlučína, nachystané nebo již na místě jsou podle mluvčího odřady také dalších šesti či sedmi krajů. Dorazily i dva ženijní odřady armády.

„Zranění se řešila především přes noc, ale máme tři obce, kde ještě probíhá pátrání v budovách, kde zranění ještě mohou být. Jde o Mikulčice, Moravskou Novou Ves a Lužice,“ uvedl mluvčí a dodal, že pomoc nabízí množství lidí, organizací a firem, zatěžují nicméně svými nabídkami tísňové linky. Krajský úřad by měl zřídit infolinku, kde se tyto věci budou dále řešit. 

Také prakticky všichni obyvatelé Valtic na Břeclavsku utrpěli nějaké škody na majetku, rozbité jsou střechy, okna, auta, potvrdil starosta Pavel Trojan. Škody jsou podle něj také na všech budovách ve správě města, včetně památkově chráněných. Kroupy jako míčky "bombardovaly" také areál zámku. Sousední Lednici se při tom nejhorší škody vyhnuly.

Bouře silně poškodila také církevní stavby. Farní kostel svatého Jakuba Staršího v Moravské Nové Vsi přišel o krov a má rozbité vitráže, v Hruškách spadla kostelní věž. Třetí chrám ve farnosti, který stojí v Týnci, poškozený není. Spíše než na hmotné škody se farnost nyní soustředí na pomoc lidem v zasažené oblasti a koordinuje dobrovolnickou pomoc.

"Na domech visí různé věci, které tam naletěly, a je třeba je technikou odstranit, hrozí, že spadnou. Statici domy kontrolují a určují, které se zdemolují. Musíme zabránit tomu, aby lidé do těchto domů chodili, což je poměrně obtížné, protože jich je hodně," řekl v pátek po poledni hejtman kraje Jan Grolich (KDU-ČSL)

Na konta sbírek rychle přibývají peníze

Bouře s kroupami o velikosti tenisových míčků i s tornádem se večer prohnala především na Břeclavsku a Hodonínsku. Ničila domy, auta i zeleň. Nejméně pět lidí zemřeli, stovky dalších jsou zraněni.

V Nemocnici Hodonín po bouřce ošetřili dosud 83 lidí, kteří vyžadovali první pomoc či péči formou hospitalizace, počty ale ještě stoupají. Celkem 45 lidi bylo hospitalizováno, z toho tři děti, jejich zranění jsou méně závažná. V Nemocnici v Břeclavi ošetřili po bouřce kolem 70 lidí, hospitalizovali 14 z nich, čtyři na jednotce intenzivní péče.

"V terénu operovalo 43 našich prostředků, některé posádky měly až pět zdravotníků. Do terénu vyjelo i velkokapacitní vozidlo pro řešení mimořádných událostí, Atego. Velkou podporu jsme získali také od záchranných služeb z okolních krajů a sousedních zemí, ze Slovenska a Rakouska, pět desítek posádek nám pomáhalo s ošetřováním pacientů a transportem do nemocnic. Rakouská strana nám vyslala na pomoc i dva záchranářské vrtulníky, které následně transportovaly dva těžce zraněné pacienty do nemocnice ve Vídni," potvrdila mluvčí krajské záchranné služby Hedvika Kropáčková.

Vláda na dnešním mimořádném zasedání schválila bezplatné poskytnutí hmotných rezerv, především pohonných hmot pro složky Integrovaného záchranného systému zasahující v obcích zpustošených tornádem. "Můžeme okamžitě aktivovat naše krizové karty a složky IZS i armády budou okamžitě moci bezplatně čerpat pohonné hmoty z našich nouzových zásob," uvedl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. V Hodoníně bude podle něj ve spolupráci se společností Čepro zprovozněna pomocí náhradního zdroje čerpací stanice EuroOil.

Obrovská vlna solidarity

Na konto sbírky Nadace Via, která pomůže bouří zasaženým obcím na Moravě, poslali lidé do 15:00 zhruba sedmdesát milionů korun, přispělo přes 70 tisíc lidí. Sbírku vyhlásila například i Diecézní charita Brno. Lidé mohou posílat peníze přímo na zřízený účet, přispět je možné také posláním DMS z mobilních telefonů. Online charitativní sbírku založila i dárcovská platforma znesnáze21. Lidé i firmy nabízejí také materiální pomoc - nářadí, oblečení nebo plachty na provizorní zakrytí poškozených střech. Nabídky se objevují hlavně na sociálních sítích.

RegioJet dnes mezi 17:30 a 18:00 hodin přistaví na autobusovém nádraží Brno Hotel Grand speciální autobus, ke kterému může veřejnost přinést věci, které chtějí v rámci pomoci poničeným obcím na zasaženém Břeclavsku a Hodonínsku poslat.

Naopak hokejoví reprezentanti, kteří se představili na nedávném mistrovství světa v Rize, se vzdali výrazné části odměn za start na turnaji a rozhodli se je věnovat obcím na jižní Moravě, postiženým přírodní katastrofou. K jejich aktivitě se přidali i členové realizačního týmu a vedení Českého hokeje tak pošle obcím zasaženým čtvrtečním tornádem milion korun.

Pomoc nabízí také brněnská městká policie. "Se souhlasem krizového štábu Jihomoravského kraje odjíždějí v sobotu ráno brněnští strážníci pomáhat do Mikulčic. Doba jejich působení v zasažených obcích zatím není nijak omezená, bude se odvíjet od aktuální situace. Ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal dal dnes dopoledne také oficiální nabídku řediteli hodonínské zoo, pod kterou spadá tamní poškozený útulek. Máme možnost převzít a dočasně umístit do brněnského útulku tolik psů, kolik jen bude potřeba," shrnul mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Na Hodonínsko a Břeclavsko postižené tornádem vyšle také prezident Miloš Zeman příslušníky Hradní stráže. Pozůstalým po obětech vyjádřil prezident soustrast, zraněným popřál brzké uzdravení. Současně poděkoval těm, kteří se podílejí na pomoci. 

Včerejší bouřka doprovázená deštěm, kroupy a tornádem paralyzovala část veřejné dopravy v Jihomoravském kraji. Do některých obcí spoje vůbec nejezdí, do jiných po změněné trase. Problémy se týkají především Břeclavska a Hodonínska. Kdo do...

Desítky poruch na vysokém napětí

Bez elektřiny jsou tisíce domácností. "Na našem distribučním území i nadále intenzivně pracujeme na odstraňování poruch. Zrušili jsme všechny plánované odstávky v nejpostiženějších lokalitách a všechny dostupné síly vlastní i dodavatelské soustředíme na opravu škod po nočních bouřích. Na jižní Moravu zamíří i v dalších dnech naši pracovníci z jiných regionů, které nejsou aktuálně tolik zasažené, aby pomohli právě v těchto lokalitách. Počet domácností odpojených od dodávek elektrické energie klesl z ranních 70 tisíc na současných zhruba 7 tisíc. Nejvážnější situace je stále na jižní Moravě na Hodonínsku, kde je bez dodávek elektrické energie zhruba 4 tisíce odběratelů. Zhruba tisíc odběratelů je omezeno na Vyškovsku," potvrdil redakci Drbny během dopoledne rána mluvčí EG.D Roman Šperňáka.

Technici jsou podle něho v terénu od čtvrtečního večera. "Do nejpostiženějších obcí na Hodonínsku, které jsou bez dodávky, jsme vyslali čety s potřebnou technikou, které zajišťují a koordinují práce na obnovování sítí. Každému starostovi zasažené obce je přidělený technik, který s ním jednotlivé práce konzultuje a vedení obcí má tak aktuální informace," doplnil Šperňák.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Fojtík Filip, HZSJMK, čtenáři Drbny

Štítky bouřka, déšť, hasiči, Jihomoravský kraj, počasí, nemocnice, Hodonín, okres Hodonín, dům, okres Břeclav, Jaroslav Mikoška, Miloš Zeman, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svítání ukázalo následky včerejší bouřky v plném rozsahu, potvrzeno je pět obětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.