Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice ruší zákazy návštěv, chřipka ustupuje

Chřipková epidemie v Jihomoravském kraji je na ústupu. Mezi 1,2 milionu obyvatel je 20.000 nemocných, před týdnem jich bylo 22.000. Hygienici vydali doporučení lůžkovým zařízením, aby odvolala zákaz návštěv. Nemocnice zákaz, který trval od 6. ledna, vesměs odvolávají.

Na 100.000 obyvatel připadá v kraji bezmála 1700 nemocných, před týdnem jich bylo 1900 na stejný počet lidí. Přes šest procent tvoří chřipka, zbytek jsou akutní respirační nemoci jako nachlazení, kašel nebo záněty dutin a podobně. "Pokles je znatelný, a proto jsme vydali doporučení k odvolání zákazu návštěv. Z vývoje nemocnosti je patrné, že nejvyšší počet nemocných byl před dvěma týdny. Už před týdnem jsme zaznamenali pokles a ten přetrvává," uvedla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Nemocnice už na doporučení hygieniků reagují. "Po více než šesti týdnech Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně ruší od neděle zákaz návštěv. Přesto prosíme příbuzné a návštěvy pacientů, pokud mají kašel, rýmu nebo teplotu, aby svou návštěvu odložili a zajistili pacientům brzké uzdravení a návrat do domácího ošetření," sdělila mluvčí nemocnice Petra Veselá. Od soboty zruší zákaz i hodonínská nemocnice, navštěvovat pacienty už je možné i v Kyjově na Hodonínsku.

Podle Ciupek však nelze vyloučit, že budou případy ještě přibývat. "Apelujeme na lidi, aby nadále věnovali zvýšenou pozornost hygieně rukou, v případě nemoci nepodceňovali její závažnost a věnovali pozornost léčbě a nemoc nepřecházeli," zdůraznila Ciupek.

Chřipce se dá podle hygieniků předcházet očkováním. V době epidemie už na něj ale může být pozdě. Proto by se lidé také měli teple oblékat, měli by jednorázově větrat, pít teplé nápoje a dostatečně spát, aby tělo nebylo vyčerpané, a tudíž více náchylné k nemocem.

Zdroj: ČTK

Štítky návštěva, nemocnice, nemoc, Jihomoravský kraj, Krajská hygienická stanice, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Petra Veselá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice ruší zákazy návštěv, chřipka ustupuje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.