Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Nebezpečnou drogu vyrábí z čistidla, zabila už čtyři lidi

Policie varuje před nárůstem užívání látek, které jsou součástí průmyslových čistidel a rozpouštědel. GHB a GBL jsou užívány jako party droga, ale také jsou jimi tráveny oběti sexuálních napadení. V Praze už Národní protidrogová centrála eviduje několik úmrtí spojených s užitím těchto látek.

Policie varuje před zneužíváním látek GHB (gamahydroxybutyrát) a jeho prekurzorem GBL (gamma-butyrolakton), známých jako „tekutá extáze“. V loňském roce tato nelegální droga hrála roli při úmrtí nejméně čtyř lidí v Praze. GBL, běžně v průmyslu používaný jako součást čistidel a rozpouštědel, se po požití v těle mění na drogu GHB. 

Národní protidrogová centrála (NPC), ve spolupráci s celníky a Ministerstvem zdravotnictví, navrhuje přidat GBL na seznam návykových látek pro přísnější regulaci. „Kriminalisté se také účastní mezinárodních operací, při kterých sledují legální toky GBL a následný odklon do nelegálního prostředí,“ dodala mluvčí NPC Lucie Šmoldasová.

Účinky? Od euforie až k malátnosti a bezvědomí

Při nižších dávkách způsobují zmíněné látky stav euforie a pohody, při vyšším užitém množství je jejich účinek naopak sedativní. U uživatele může dojít ke zpomalení dechu a krevního oběhu, ospalosti a malátnosti a může dojít i k upadnutí do bezvědomí. Sexuální predátoři proto tyto látky používají jako tzv. „predátorské drogy“, kdy oběti nepozorovaně nasypou látku do pití, ve chvíli, kdy začne být malátná a zmatená, agresor ji okrade nebo sexuálně zneužije. V kombinaci s alkoholem navíc hrozí vyšší riziko předávkování.

Látku ale pro její účinky užívají lidé i dobrovolně. „Pro pseudo steroidní účinky ji vyhledávají zájemci o podpůrné prostředky ve sportu. GHB/GBL také patří k látkám, které se zneužívají při „chemsexu“ (jsou tedy užity proto, aby zvýšily intenzitu a emoční prožití sexuálnío styku, pozn. red.), často i v nebezpečné kombinaci s metamfetaminem nebo s mefedronem,“ popsala mluvčí.

Například v Norsku bylo v roce 2017 více než 10 % intoxikačních hospitalizací způsobeno GHB/GBL. Česko zatím eviduje umrtí tří mužů a jedné ženy, která souvisejí s užíváním těchto látek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením PČR

Štítky drogy, policie, předávkování, znásilnění, Národní protidrogová centrála, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebezpečnou drogu vyrábí z čistidla, zabila už čtyři lidi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.