Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Soud zamítl vrácení rozsáhlého majetku rodu Dietrichsteinů

Krajský soud v Brně dnes zamítl odvolání Mercedes Dietrichsteinové, která se dožadovala vrácení rodového majetku na Břeclavsku. Otec o něj přišel na základě Benešových dekretů v roce 1945.

Před třemi lety její žalobu zamítl Okresní soud v Břeclavi. Šlechtična se domáhala mimo jiné navrácení zámku v Mikulově, Kozího hrádku, dalších desítek nemovitostí a pozemků.

Jejímu otci Alexandru Dietrichsteinovi zabavil majetek československý stát bezprostředně po druhé světové válce. Argumentoval tím, že byl členem Henleinovy Sudetoněmecké strany (SdP). Dietrichstein proti zabavení majetku aktivně nevystupoval. U okresního soudu žalobkyně nezpochybňovala pravost přihlášky do SdP. Její právní zástupce to navrhl až dnes, soud však další
dokazování zamítl. "Pokud Benešovy dekrety nezpochybnily tehdejší právní prostředky, nelze to učinit dnes po 70 letech," doplnil soudce Libor Daňhel. 

Dietrichsteinové patřili několik staletí k nejvýznamnějším šlechtickým rodům na Moravě. Mercedes Dietrichsteinová žije v Argentině. Její otec zemřel v roce 1964. Žalobu namířila proti sedmi veřejným institucím, které objekty spravují či na pozemcích hospodaří. 

Dietrichsteinová podala ještě druhou žalobu, v níž se domáhá navrácení majetku, namířila ji proti Mikulovu. Po něm žádá vydání rodové hrobky, šesti objektů a asi 200 pozemků. I o této kauze bude rozhodovat soud v Břeclavi. Měl by ji začít projednávat v listopadu, přičemž verdikt nemusí být stejný jako ten první.

Zdroj ČTK

Štítky restituce, Dietrichstein, Břeclavsko, Mikulov, soud, Ditrichštejnové, Mercedes-Benz, Benešovy dekrety, Sudetoněmecká strana, Krajský soud v Brně, pozemek, okres Břeclav, druhá světová válka, Okresní soud v Břeclavi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zamítl vrácení rozsáhlého majetku rodu Dietrichsteinů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.