Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Vyškovský pivovar odkoupí město, rozhodli zastupitelé. Chtějí opět vařit pivo a propojit areál se zámkem

Vyškovský pivovar po letech přešel do vlastnictví města, které za areál zaplatí přes 75 milionů korun. Vedení města plánuje využít prostor pro kulturní akce, ve hře je také možnost obnovení výroby piva v menším měřítku. Záměr propojit pivovar se zámkem a zahradou by měl přinést městu nové příležitosti.

Po letech pivovar patří městu

Vyškovský pivovar, který v posledních letech místní vnímali jako území v centru města, které chátrá a zeje prázdnotou, má naději na záchranu. Vlastníkem pivovaru se totiž po dlouholetém úsilí stalo město Vyškov. Důležitou roli v tom sehrálo ukončení takřka deset let se táhnoucího sporu mezi státem a někdejším provozovatelem, který požadoval odškodné za údajné závady na pronajaté technologii.

Udá se tak po mnoha letech, kdy radnice zájem odkoupit areál opakovaně projevovala. Důležitou roli v tom na začátku letošního roku sehrálo ukončení takřka deset let se táhnoucího sporu mezi státem, konkrétně státním podnikem Jihomoravské pivovary, a někdejším provozovatelem, který požadoval odškodné za údajné závady na pronajaté technologii.

Zaplatí přes 75 milionů

Cena, kterou za město za areál zaplatí, přesahuje pětasedmdesát milionů korun. Nejde ale výhradně o samotný areál, suma zahrnuje také rybník Jandovku včetně hráze a navazující pozemky pod zámeckou zahradou v místě původních jeslí. S pivovarem souvisí historicky, v přilehlém rybníce se například kdysi provádělo ledování.

Na mimořádném zasedání pro koupi pivovaru ruku zvedlo všech dvaadvacet přítomných zastupitelů. „Jedná se o logické a správné rozhodnutí. Nemohli jsme dopustit, aby radnice neměla možnost ovlivňovat budoucnost území prakticky v centru Vyškova. Zároveň je třeba si uvědomit, že jde o obrovský a v mnoha ohledech zdevastovaný prostor,“ zdůraznil místostarosta Vyškova Karel Goldemund (VY).

Ve Vyškově hledají využití pro místo, kde se vařilo pověstné pivo. Město plánuje kulturní centrum

Soud rozhodl a letitý spor o budovu vyškovského pivovaru je u konce. Někdejší provozovatel nemá nárok na odškodné kvůli údajné technické závadě. Zástupci města nyní chtějí budovu odkoupit od státu a přemýšlí, jak s památkou naložit. Ve hře je...

Prostor pro kulturní akce

Vedení města má snahu propojit stávající areál zámku, zámecké zahrady a předmětného areálu bývalého pivovaru ve smysluplný celek. Zůstává i možnost navrácení výroby piva v menším měřítku.

„Určitě to ale není o tom, že převezmeme areál a následně se v současných prostorách rozběhne vaření piva. Je zřejmé, že obnova vaření tak, jak ho ve Vyškově pamatujeme, je v dnešní době se stávajícími technologiemi nereálná. Pomyslný vrchol kariéry mají dávno za sebou, navíc výstav piva i samotný postup výroby se dnes dostaly někam jinam,“ upozornil místostarosta Roman Celý (KDU-ČSL).

Zástupci radnice jsou přesvědčení, že ve spojení se zámkem a zámeckým prostorem na jedné straně a areálem bývalé pošty na straně druhé může vzniknout rozsáhlé území, které městu přinese řadu příležitostí. „Ožije a bude sloužit lidem. Chceme zachovat vaření formou minipivovaru i obnovit pivovarský dvůr jako místo pro letní kino a veřejné produkce všeho druhu. Takový prostor ve Vyškově dlouhodobě chybí a město je v podstatě nuceno veškeré venkovní kulturní akce pořádat na náměstí, což není z mnoha důvodů ideální prostor,“ uzavřel starosta Karel Jurka (ODS).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením města Vyškov

Štítky pivo, pivovar, investice, zastupitelstvo, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyškovský pivovar odkoupí město, rozhodli zastupitelé. Chtějí opět vařit pivo a propojit areál se zámkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.