Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve Vyškově hledají využití pro místo, kde se vařilo pověstné pivo. Město plánuje kulturní centrum

Soud rozhodl a letitý spor o budovu vyškovského pivovaru je u konce. Někdejší provozovatel nemá nárok na odškodné kvůli údajné technické závadě. Zástupci města nyní chtějí budovu odkoupit od státu a přemýšlí, jak s památkou naložit. Ve hře je kulturní centrum nebo propojení se zámkem.

Za špatné pivo nemohla závada, rozhodl soud

Krajský soud v Brně potvrdil dva roky starý rozsudek Okresního soudu ve Vyškově, že někdejší provozovatel pivovaru nemá nárok na mnohamilionovou náhradu škody od státu. Nájemce výrobu zastavil na jaře roku 2017, poslední lahve zmizely z obchodů o pár měsíců později. Vaření piva nahradil vleklý spor mezi státem a někdejším provozovatelem.

Provozovatel požadoval odškodné za ušlý zisk. Tvrdil totiž, že údajné závady na technologii mohly za nekvalitní pivo. Odvolací soud byl jiného názoru a tvrzení žalobce vyvrátil.

Vlastník budovy je v likvidaci

Klíčová je pro město Vyškov zároveň probíhající likvidace státní společnosti Jihomoravské pivovary, která vlastní budovu a výrobní technologie a spadá pod Ministerstvo zemědělství. Právě s resortem dlouhodobě jedná město Vyškov, které o strategické území usiluje.

Budoucnost rozsáhlého areálu nabírá nový dech, město o něj dlouhodobě projevuje zájem. „Jde o odblokování a uvolnění možností rozvoje celého území. Verdikt dost jasně posouvá věci kupředu,“ upozornil vyškovský místostarosta Roman Celý (KDU-ČSL).

„Ministr zemědělství Marek Výborný na podzim ve Vyškově přislíbil, že město bude tím prvním, s kým hodlá ministerstvo o odkupu areálu jednat. Bude ale pochopitelně postupovat dle nezávislého znaleckého posudku,“ připomněl starosta Vyškova Karel Jurka (ODS).

Hledání nového využití

Právě vedení radnice dlouhodobě vadí, jak území v centru města chátrá a zeje prázdnotou. Klíčový je tak záměr jeho nového využití. Půjde o snahu propojit stávající areál zámku, zámecké zahrady a předmětného areálu bývalého pivovaru ve smysluplný celek, který by plochy oživil v oblasti kultury, gastronomie, společenského setkávání a obecně trávení volného času.

„Nejde jen o jednotlivé budovy či pivnici, ale rovněž o množství pozemků, například pod zámeckou zahradou, kterou hodláme zásadně zrekonstruovat. Nové využití území musí být položeno zejména na ekonomických základech,“ okomentoval Celý.

Ve Vyškově stále neví co s místem, kde se vařilo pověstné pivo. Naději vkládají do státu

Dlouhé roky se lidé ve Vyškově hrdě hlásili k vyškovskému pivu, které se vařilo v tamním pivovaru. Pěnivý mok z jihu Moravy je už ale minulostí a jeho slávu připomíná už pouze chátrající areál. S rozsáhlým pozemkem si místní radnice neví rady, a...

Návrat k pivu?

Zůstává i možnost navrácení výroby piva v menším měřítku. „Určitě to není o tom, že převezmeme areál a následně se v současných prostorách rozběhne vaření piva. Každému, kdo objekty navštívil a zná je, musí být jasné, že technologie mají svůj vrchol dávno za sebou,“ popsal Celý.

Tradici vaření piva ale v nějaké míře vedení města zachovat chce. „Přáním města i veřejnosti každopádně je, aby území ožilo a aby sloužilo lidem. Určitě prověříme také možnost realizace nějakého kulturního centra,“ doplnil Celý.

Budovu si nárokovala i církev

Vyškovský pivovar se v 90. letech na rozdíl od jiných vyhnul privatizaci a zůstal státní. Tržby a výstav piva ale postupně klesaly, osud pivovaru se ocitl v nejistotě a stát začal hledat provozovatele. Výběrová řízení, ze kterých měl vzejít budoucí nájemce, ale dlouho nepřinesla žádný výsledek.

Povedlo se to až na začátku roku 2011. V roce 2015 nicméně provozovatel podal výše avizovanou žalobu. Zároveň stále okolo pivovaru poletovaly nevyjasněné majetkové poměry. Arcibiskupství olomoucké žádalo o pivovar v restituci, v roce 2016 se ale církev nároku na vrácení pivovaru vzdala.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky pivo, pivovar, soud, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vyškově hledají využití pro místo, kde se vařilo pověstné pivo. Město plánuje kulturní centrum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.