Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve Vyškově stále neví co s místem, kde se vařilo pověstné pivo. Naději vkládají do státu

Dlouhé roky se lidé ve Vyškově hrdě hlásili k vyškovskému pivu, které se vařilo v tamním pivovaru. Pěnivý mok z jihu Moravy je už ale minulostí a jeho slávu připomíná už pouze chátrající areál. S rozsáhlým pozemkem si místní radnice neví rady, a tak doufá, že pomoc přijde z vyšších míst.

Úpadek piva z okresního města nastal postupně s novým tisíciletím. Definitní konec výroby, jejíž historie až do sedmnáctého století, nastal před šesti lety. Nájemce definitivně utnul podnikatelské aktivity. Od té doby zeje majetek, jenž aktuálně patří státu prostřednictvím společnosti Jihomoravské pivovary, prázdnotou a chátrá. 

Naděje v okresním městě nyní upínají k tomu, že se domluví s ministrem zemědělství na přestavbě a také na majetkoprávních otázkách. Město totiž doufá, že se domluví s ministerstvem zemědělství a stane se vlastníkem celého území. 

„Dlouhodobě se snažíme ministerstvo seznamovat s tím, v jaké fázi jsou naše kroky s obnovou celého prostoru. V průběhu let až do jeho uzavření byl pivovar součástí kulturně společenského centra Vyškova. Dlouhé roky se v něm konala celá řada kulturních akcí. I když je to běh na dlouhou trať, do areálu chceme vrátit život,“ popsal starosta Vyškova Karel Jurka (ODS), jenž společně s městskými představitelé pozvali do areálu i ministra Marka Výborného (KDU-ČSL).

Pokud se Vyškov stane vlastníkem rozlehlé nemovitosti, jež zahrnuje kromě pivovaru lokalitu od zámecké zahrady až po Nový zámek areálu, věří ve velkou přestavbu. Samotná obnova lokality ale zabere roky a vyjde na stovky milionů korun. 

Nabízí se prostor pro vytvoření podnikatelských aktivit, máme představu o vaření piva v menším měřítku. Budoucnost vidíme v propojení se zámeckou zahradou, v otevření celého prostoru lidem,“ nastínil vyškovský místostarosta Roman Celý (KDU-ČSL) s tím, že se počítá také s interaktivní výstavou.. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Vyškov, Pivovar, Brownfield, Pivo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vyškově stále neví co s místem, kde se vařilo pověstné pivo. Naději vkládají do státu  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.