Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Archeologové zjišťují, jak vypadalo předměstí Brna v 11. století. Při vykopávkách našli i obytný dům

Archeologové našli při výzkumu v Brně pozůstatky domu z druhé poloviny 11. století. Na místě rekonstrukce teplovodů ve Vojtově ulici našli už čtvrtý obytný dům z tohoto období, keramické zlomky a dokonce i skleněný prsten. O objevech informovala vedoucí výzkumu Lenka Sedláčková v tiskové zprávě.

Archeologové ze společnosti Archaia Brno kolem teplovodní sítě pátrali už v minulém roce, letos se ovšem přesunuli do pravobřežní části řeky Svratky. „Okolí ulice Vídeňské, Polní, Vojtovy a dalších přilehlých ulic je nám archeologům velmi dobře známé, patří totiž k místům, kde se opakovaně a s oblibou usídlovali již lovci mamutů, první zemědělci, Keltové, na svých cestách do nitra Germánie zde tábořili Římané a rozkládal se zde i onen brněnský hrad moravských Přemyslovců v 11. století," vysvětlila volbu oblasti Sedláčková. 

Doplnila, že se každým výzkumem postupně doplňují, jak tehdejší Brno vypadalo. „Zatím jsme měli doklady sakrálního areálu s rotundou, řemeslný areál s několika pecemi, ale obytné stavby jsme dosud našli z 11. století jen tři, tento dům je čtvrtý," uvedla vedoucí výzkumu.

Týmu se podařilo odkrýt přibližně polovinu částečně zahloubeného domu. Dům bohužel shořel, jak dokládají četné zuhelnatělé desky na jeho dně, stejně jako propálené stěny domu. Ze zásypu domu získali odborníci keramické zlomky, zlomek mlecího kamene, skleněný prsten a drobný bronzový předmět, který mohl být součástí kupeckých vah.

Nové výkopy trasy teplovodu zasahují také do území bývalého starobrněnského hřbitova. Archeologové při průzkumu v roce 2017 odkryli 600 hrobových jam, nyní přidali několik dalších. Zemřelí byli ukládáni do dřevěných rakví a vybaveni růžencem a dalšími drobnými náboženskými předměty.

„Ty dokládají, že zemřelí zde byli uloženi v závěrečném období fungování hřbitova, tedy v 19. století. Na hřbitově se pohřbívalo až do založení centrálního hřbitova na Vídeňské ulici v roce 1883,"  sdělila archeoložka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archaia Brno

Štítky Brno, archeologové, výzkum, 11. století

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové zjišťují, jak vypadalo předměstí Brna v 11. století. Při vykopávkách našli i obytný dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.