Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Novináři z rozhlasu napsali knihu o brněnských kuriozitách a bizárech. Je jich tolik, že pracují na dalším díle

Kuriozity a bizarnosti spojené s Brnem a jeho historií shromáždili v nové knize rozhlasoví novináři Miloš Šenkýř a Tomáš Kremr. Čtenáři se například dozví, proč z některých dopravních značek ve městě občas stoupá pára. Jde totiž zároveň o výduchy podzemní parovodní sítě. Knihu vydal Radioservis u příležitosti 100. výročí zahájení rozhlasového vysílání na Moravě.

Kremr a Šenkýř připomínají i některé kuriózní události, například květnový večer roku 2009, kdy účastníci muzejní noci objevili skladiště dlažebních kostek různých tvarů a barev, určených pro rekonstruovanou Husovu ulici. Spontánně z nich začali stavět desítky objektů. Stavební dělníci pak museli několik dní sochy rozebírat a kostky znovu třídit.

Autoři chtěli ukázat čtenářům drobnosti, které je potěšily či pobavily, ať už se datují do dávné minulosti, nebo do současnosti. „To, že si dokážeme některé absurdity přiznat, dokonce se jim zasmát, je důkaz vztahu k našemu městu. Že si nejsme lhostejní, protože dobří přátelé si ze sebe mohou dělat i legraci,“ řekl Šenkýř.

Kremr doplnil, že už nyní mají autoři v zásobě náměty pro další díl. „Bylo až neuvěřitelné, kolik příběhů se podařilo dát dohromady a kolik nám jich ještě zbylo. Ne každý je pro každého čtenáře, ale věřím, že každý si najde ten svůj," uvedl Kremr. Některým čtenářům kniha možná poslouží jako netradiční průvodce po městě.

Knihu v živém vysílání brněnského rozhlasu za účasti publika uvedli na svět emeritní brněnský biskup Vojtěch Cikrle a producentka Kamila Zlatušková. Cikrle o Brnu hovořil jako o specifickém městě s rodinnou atmosférou, knihu připodobnil k rodinné události, která přispěje k pospolitosti. „Je to kniha, ke které se dá opakovaně vracet, dá se otevřít na kterékoliv stránce," doplnila Zlatušková.

Autoři knihu představí také 26. května na veletrhu Svět knihy v Praze.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TIC Brno

Štítky Brno, literatura, média, Český rozhlas, kuriozity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Caba

ano v brně je hodně bizárů od fialy pře nerudovou až po tu jejich slavnou masaryčku prostě brno je zlatá loď

Sobota, 18. května 2024, 18:49Odpovědět

Artur Mráček

Pavle Cabo - ty jsi vemeno na plný úvazek, nebo to máš jen jako vedlejšák k tomu, že ze sebe děláš na veřejnosti trotla?

Neděle, 19. května 2024, 06:18Odpovědět

Novináři z rozhlasu napsali knihu o brněnských kuriozitách a bizárech. Je jich tolik, že pracují na dalším díle  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.