Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Zemřel hudební skladatel a významný pedagog Leoš Faltus. Bylo mu 86 let

Zemřel hudební skladatel a pedagog Leoš Faltus, bylo mu 86 let. Patřil k významným znalcům a popularizátorům Leoše Janáčka, vyučoval na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU), byl autorem rozsáhlého a mnohotvárného díla. Zemřel v úterý, informovala hudební fakulta na svém webu.

Podle smutečního oznámení podlehl Faltus dlouhé nemoci. Poslední rozloučení se uskuteční ve čtvrtek 23. května ve 13:15 v obřadní síni brněnského krematoria v Jihlavské ulici.

Faltus se narodil 21. července 1937 v Jablonném nad Orlicí ve východních Čechách. Vystudoval brněnskou konzervatoř a poté JAMU, zajímala jej soudobá hudba, avantgarda i různé experimentální směry.

Od konce 60. let vyučoval hudebně-teoretické předměty na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity. Po pádu komunistického režimu přešel na JAMU, kde vyučoval kompozici a dirigování, stal se vedoucím katedry, profesorem, později prorektorem akademie, měl na starosti třeba zahraniční styky.

Komponovat začal už za studií na konzervatoři. Napsal desítky orchestrálních, vokálních i komorních skladeb. Na vlastní libreto složil operu Pan Th. Inspirovala jej novela Ladislava Fukse Pan Theodor Mundstock.

Právě opera z roku 1985 je podle Českého hudebního slovníku osob a institucí nejrozsáhlejším Faltusovým dílem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Encyklopedie Brna

Štítky ČR, hudba, úmrtí, Faltus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel hudební skladatel a významný pedagog Leoš Faltus. Bylo mu 86 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.