Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Jihomoravští zemědělci se přidali k protestům. Projeli Brnem a zamířili na hranice

Jihomoravští zemědělci se přidali k protestům proti politice Evropské unie. Část z nich se okolo desáté hodiny sjela před hranicemi jihomoravské metropole a společně projeli ulicemi Brna k sídlu Státního zemědělského intervenčního fondu na Kotlářské ulici. Další stroje zamířily na hraničních přechody se Slovenskem.

Traktory projíždí jihomoravskou metropolí

Ulicemi jihomoravské metropole projíždí zhruba stovka zemědělských strojů. Před desátou hodinou ranní se zemědělci sjeli na čtyřech smluvených místech u hranic Brna, například v Bosonohách. Odtamtud se společně vydali do ulic města.

Cílem traktoristů byla budova Státního zemědělského intervenčního fondu v Kotlářské ulici nedaleko centra města. U ní se na malý moment zastavili a nyní jsou na cestě zpět k okraji metropole. Provoz místy lehce zpomalují, o blokádu ale nejde. Na cestě je doprovází troubení známých popěvků a melodií. 

Zemědělci z jihu Moravy chystají ve čtvrtek protesty na hranicích. Projedou i Brnem

Až dvě stovky traktorů a další zemědělské techniky z jihu Moravy vyjedou ve čtvrtek ráno na hraniční přechod se Slovenskem u Hodonína. Dalších zhruba sto šedesát strojů projede ve čtvrteční dopoledne ulicemi Brna, zamíří k budově Státního...

Stroje se sjely i u hranic

Další dvě stovky zemědělců se sjely také u hraničního přechodu se Slovenskem u Hodonína. Odstavili své stroje tak, aby neblokovaly provoz a na shromáždění promluví zástupci všech zúčastněných stran. Okolo poledne se traktoristé vydají domů. Zemědělci ze Znojemska dorazili k hraničnímu přechodu na Hatě.             

Na hraničním přechodu mezi Hodonínem a Holíčem spolu jednají prezident Agrární komory Jan Doležal, viceprezident Slovenské zemědělské a potravinářské komory Andrej Gajdoš a viceprezidentka Maďarské zemědělské komory Katalin Süleová.

Nechceme naštvat spoluobčany, tvrdí

„Našim cílem není naštvat spoluobčany, zajišťujeme možnost průjezdu všem občanům a setkání na hranicích jsme směřovali více mimo dopravní špičku. Mnoho zemědělců se domluvilo na sekání mimo nejvíce frekventované přechody,“ uvedla ředitelka Českomoravského svaz zemědělských podnikatelů Karolína Menclová.

Podle Menclové traktory musí mít schválenou technickou způsobilost k provozu na pozemních komunikacích. V případě, že ji mají, mohou vjet pouze na silnice druhé a třetí třídy. Traktor tedy v žádném případě nesmí jezdit po silnicích první třídy a dálnicích.

Do Prahy pojedou demonstrovat tisíce zemědělců z jihu Moravy, tvrdí organizátoři protestu

Zemědělci se chystají v pondělí ráno při protestu zablokovat pražskou magistrálu traktory a dalšími zemědělskými stroji, odpoledne budou demonstrovat na Malostranském náměstí. Od tři hodin odpoledne plánují projevy a večer na tiskové konferenci...

Nespokojenost s přístupem Evropské unie

Hlavním důvodem akce je upozornit na problémy spojené s komplikovanou zemědělskou politikou Evropské unie, které mají společné všichni farmáři ze střední a východní Evropy. Kromě Čechů se dále připojili zemědělci ze Slovenska, Maďarska, Polska, Litvy, Lotyšska a protesty podpoří též Bulhaři, Estonci, Chorvati, Rumuni nebo Slovinci.

„Protesty sílí po celé Evropě a připojují se k nim i zemědělci v Česku. Jejich cílem je především upozornit české i evropské politiky na problémy farmářů. Ti se potýkají s nízkými výkupní cenami komodit a zároveň vysokými náklady, které ještě rostou kvůli řadě populistických politických rozhodnutí. Zemědělci jsou z této bezvýchodné situace zoufalí,“ vysvětlil Doležal.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky zemědělství, protest, demonstrace, hranice, Brno, Hodonín, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Nosek

Na současnou vládu SPOLU + PirSTAN je dnes naštvaný kde kdo... To, že Petr Fiala označil tyto protestující za proruské podporovatele, je opravdu drzost a měl by čelit veřejnému lynčování.

Pátek, 23. února 2024, 09:39Odpovědět

VIDEO: Jihomoravští zemědělci se přidali k protestům. Projeli Brnem a zamířili na hranice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.