Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do Prahy pojedou demonstrovat tisíce zemědělců z jihu Moravy, tvrdí organizátoři protestu

Zemědělci se chystají v pondělí ráno při protestu zablokovat pražskou magistrálu traktory a dalšími zemědělskými stroji, odpoledne budou demonstrovat na Malostranském náměstí. Od tři hodin odpoledne plánují projevy a večer na tiskové konferenci oznámí další postup. To řekl mluvčí protestní akce Daniel Sterzik z Miroslavi na Znojemsku. Koordinátorka protestu pro Moravu Zdeňka Niklová dnes pro Brněnskou Drbnu uvedla, že jen z jižní Moravy by se do Prahy měly vydat tisíce lidí.

„Požadujeme, aby vláda deklarovala, že chce učinit kroky k záchraně českého zemědělství,“ hlásí organizátoři

„Magistrála bude zablokovaná v obou směrech, odtud traktory zamíří před ministerstvo zemědělství. Poté je budou policisté směrovat na parkovací plochu, kde budou traktory zaparkované. Předpokládáme, že část řidičů zůstane u strojů a bude s lidmi debatovat a vysvětlovat jim, proč jsme protest uspořádali," uvedl Daniel Sterzik.

„Požadujeme, aby vláda deklarovala, že chce učinit kroky k záchraně českého zemědělství. A očekáváme, že změní svůj postoj z lokaje Green Dealu na odpůrce Green Dealu," uvedl mluvčí. Zemědělcům vadí rozdílně nastavené dotační prostředí v zemích EU i požadavky Zelené dohody pro Evropu (Green Dealu). „Zahrnuje například omezení používání hnojiv na polovinu. Toto stanovení v procentech je ale nesmyslné. V Německu mohou používat 400 kilogramů hnojiva na hektar a po snížení budou hnojit 200 kilogramy. U nás ale už limit 200 kilogramů platí nyní a snížit ho na polovinu je nesmysl," doplnil konkrétní příklad.

„Nemáme to úplně zmapované, ale myslím si, že pojedou tisíce lidí,“ uvedla koordinátorka pro Moravu

„No, to vám teď nedokážu říct, hodně. Stovky, tisíce, myslím si, že spíš tisíce,“ odpověděla v sobotu odpoledne na dotaz redakce Brněnské Drbny, kolik zemědělců z jihu Moravy se chystá do Prahy na demonstraci, koordinátorka protestu pro Moravu Zdeňka Niklová.

„Vycházím spíš z toho, kolik se nám přihlásilo lidí na web a taky z toho, co se hlásí lidi na facebookových stránkách. Nemáme to úplně zmapované, ale myslím si, že pojedou tisíce lidí,“ uvedla Niklová.

Protest organizují například předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů ČR Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Velké oborové organizace jako Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství se do pondělní blokády nezapojí, na čtvrtek plánují na hranicích vlastní symbolický protest proti politice EU.

Protestující budou komplikovat dopravu v celé Praze

Protestující zemědělci budou v pondělí komplikovat dopravu v celé Praze. Trasy průjezdu aktualizují na webu protestní akce a budou je doplňovat do nedělního večera. Zábor pro parkování traktorů mají zemědělci před Úřadem vlády, odtud se část z nich vydá na Malostranské náměstí.

Na možné komplikace v dopravě kvůli pondělnímu protestu upozorňuje Praha i Středočeský kraj. „Lze předpokládat výrazná zpoždění autobusových spojů na příjezdech do Prahy, v případě trvalé blokády některých komunikací může dojít i k dočasnému odklonu některých regionálních linek," uvedla Integrovaná doprava Středočeského kraje na webu. Lidé, kteří dojíždějí za prací do Prahy, by podle hejtmanství měli raději využít vlaky.

Ve středních Čechách na protestní jízdu podle koordinátora Karla Dryáka z farmy Dryák vyrazí zhruba 500 traktorů, zejména od zemědělců ze Slánska, Chomutovska, Litoměřicka. Koordinátor protestu ve východních Čechách Adam Lád předpokládá, že jednotliví zemědělci budou muset s technikou do Hradce Králové na místo srazu vyrazit již kolem půlnoci. Kolik jich bude, neuvedl.

Z Libereckého kraje pojedou protestovat do Prahy zřejmě jen malí zemědělci s 20 až 30 traktory, řekl za organizátory Václav Honzejk z Petrašovic u Českého Dubu. Zemědělci z Ústeckého kraje avizují symbolickou podporu vysláním jednoho traktoru. Podle předsedy okresní agrární komory Jakuba Bodnárika zatím však neví, kde by se mohl připojit ke koloně.

Ze západních Čech pojedou farmáři na protest jak s technikou, tak osobními vozy. „Počty nevíme, dáváme to pořád dohromady," řekla koordinátorka Lucie Hormandlová.

Podle organizátorů nebudou chybět na protestu ani zemědělci ze Zlínského kraje. „Skupinky se organizují samy. Myslím si, že jich bude hodně. Nevím, jestli jich budou desítky nebo stovky," řekla koordinátorka protestu za Moravu Zdeňka Niklová.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vizualizace AI: My zemědělci

Štítky zemědělství, protest, demonstrace, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Oldo máš pravdu - jsem při Tobě.

Středa, 21. února 2024, 15:57Odpovědět

Oldřich Uhlíř

To vám to kluci trvalo, než jste pochopili, že po dobrém se od této asociální vlády ničeho nedočkáte. Plané žvásty ministra Výborného a spol. do toho nepočítám.

Sobota, 17. února 2024, 19:23Odpovědět

Do Prahy pojedou demonstrovat tisíce zemědělců z jihu Moravy, tvrdí organizátoři protestu  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.