Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jižní Moravu trápí sucho, ministerstvo lidem nabízí peníze na obnovu přírody

Jihomoravský kraj dlouhodobě trápí nadměrné sucho. Prší málo a hladiny podzemních vod jsou hluboko pod českým průměrem. Aby se jihomoravské přírodě ulevilo, Ministerstvo životního prostředí poskytuje dotace na opatření proti suchu z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) a Národního programu Životní prostředí (NPŽP), přispívá ale také Evropská unie.

Sucho významně ovlivňuje kvalitu života jihomoravských obyvatel, ale také možnosti podnikání. Ministerstvo životního prostředí proto dotacemi z OPŽP přispívá na obnovu vyprahlé krajiny. Peníze lidé využívají například na údržbu vodních zdrojů, protipovodňová opatření a hospodaření se srážkovou vodou, nebo také stavění zelených střech.

„Ministerstvo životního prostředí pomáhá nejen v tomto kraji bojovat se suchem. Na opatření mohou obce, podnikatelé, ale i občané využít peníze zejména z Operačního programu Životní prostředí, v němž je pro období mezi lety 2021 a 2027 celkem k dispozici téměř šestadvacet miliard korun,“ sdělil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Díky dotacím z OPŽP se například povedlo revitalizovat Zámecký rybník v Lednici a obnovit tak jeho původní funkce. Pracovníci vodní plochu u významné kulturní památky vyčistili, upravili dno a zvelebili ostrovy na rybníce. „Žadatelé v Jihomoravském kraji vnímají sucho jako prioritu a jsou velmi aktivní. Od spuštění programu předložili přes dvě stovky návrhů, projekty za více než jednu a půl miliardy korun jsme již schválili,“ dodal Hladík.

Podobně pomáhají i finance z NPŽP. „Třeba v obci Nová Lhota na Hodonínsku vzniká podzemní retenční nádrž o objemu třiceti kubíků pro zadržení srážkové vody ze střechy budovy základní a mateřské školy. Dešťovou vodu budou místní využívat k závlaze keřů a travnatých porostů v okolí objektu,“ popsal Hladík.

Prostředky na boj proti suchu Jihomoravanům přichází také z programu LIFE od Evropské unie, který podporuje aktivity související se zlepšením životního prostředí a klimatu. Na jihu Moravy se zaměřuje na oblast suchých trávníků a lesostepí. Cílem je znovuzavedení tradičních zemědělských postupů, jako je například pastva a kosení.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky Brno, Jihomoravský kraj, Ministerstvo životního prostředí, sucho, příroda, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Moravu trápí sucho, ministerstvo lidem nabízí peníze na obnovu přírody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.