Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Brněnský Zelný trh zdobí vánoční jedle. Na konkurenta z náměstí Svobody se čeká

Na brněnský Zelný trh dorazil vánoční strom, kterým je pro letošní rok patnáct metrů vysoká jedle. Dělníci strom instalovali na historické náměstí dnes v noci. Jehličnan původem z Břeclavska nyní čeká na nazdobení, aby se příští pátek dočkal slavnostního rozsvícení.

V Brně vyhlíží oslavu Vánoc. Lákají na bruslení, zónu s jídlem nebo výhled z kola

S velkou nedočkavostí odpočítávají v moravské metropoli dny do začátku adventu. Letos ve městě chystají několik novinek. Hlavní lákadlem je bruslák uprostřed Moravského náměstí nebo gastronomická zóna u Staré radnice. K mání je také vyhlídkové...

Vánoční atmosféru pomalu nasávají lidé v Brně, kde se postupně vše ladí na začátek adventních trhů. Dělníci finišují se stavbou stánků, výzdobou ulic nebo s výstavbou kluziště. Na hlavní náměstí moravské metropole nyní staví jehličnany, které jsou jedním z hlavních symbolů Vánoc. Jako první se dočkal Zelný trh, jenž pro letošní rok vsadil na patnáct metrů vysokou jedli. Strom dorazil na veřejné prostranství dnes v noci ze čtyřicet kilometrů vzdálených Rakvic, kde rostl přes čtyřicet let.

Další vánoční strom tradičně dorazí na náměstí Svobody. Tamější prostor ozvláštní osmnáct metrů vysoký smrk. Odborníci našli dřevinu tradičně u Blanska, jehož okolí spadá pod Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny). Na cestu do Brna se stromeček vypraví 16. listopadu znovu od Myslivny lišky Bystroušky v Bílovicích nad Svitavou. 

První stánkaři, kterých bude letos přes dvě stě, otevřou prodejny na čtyřech náměstích. Oficiální start je v pátek 24. listopadu, kdy vypukne od 17 hodin na náměstí Svobody slavnostní rozsvícení vánočního stromu z bílovického polesí. Hodinu poté se dočká také strom na takzvaném Zelňáku.

Tradici založil spisovatel 

Tradici vánočního stromu v centru Brna založil spisovatel Rudolf Těsnohlídek, který 22. prosince 1919 spolu s kolegy našel při procházce v lese u Bílovic nad Svitavou odložené batole. Těsnohlídek pak dal podnět k založení dětského domova Dagmar, který se dodnes stará o opuštěné děti. Pod vánočním stromem bývala kasička, do níž měli možnost lidé dávat finanční dary na stavbu tohoto zařízení. Tradice se přetrvala i do současné doby.

ANKETA: Souboj vánočních stromů v Brně. Vyhrává u lidí Zelný trh, nebo Svoboďák?

Do Brna dorazily tento týden vánoční stromy, které budou v době adventu zdobit náměstí Svobody a Zelný trh. Zatímco na Svoboďák přijel dvacetimetrový smrk, Zelňák dostal jedli ojíněnou. Která z letošních dominant je hezčí, mohou Brňané rozhodnout...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Zelný trh, Vánoce, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský Zelný trh zdobí vánoční jedle. Na konkurenta z náměstí Svobody se čeká  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.