Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně vyhlíží oslavu Vánoc. Lákají na bruslení, zónu s jídlem nebo výhled z kola

S velkou nedočkavostí odpočítávají v moravské metropoli dny do začátku adventu. Letos ve městě chystají několik novinek. Hlavní lákadlem je bruslák uprostřed Moravského náměstí nebo gastronomická zóna u Staré radnice. K mání je také vyhlídkové kolo, desítky stánků nebo slavnostně nazdobené vánoční stromy na Zelném trhu a náměstí Svobody.

Advent startuje letos sice až první prosincovou neděli. V Brně ale na začátek liturgického roku nečekají a slaví už o týden dříve. První stánkaři, kterých bude přes dvě stě, otevřou prodejny na čtyřech náměstích. Oficiální start je v pátek 24. listopadu, kdy vypukne na náměstí Svobody slavnostní rozsvícení vánočního stromu z bílovického polesí.

Bude bruslení 

Organizátoři, kterými jsou Turistické informační centrum Brna (TIC) a městská část Brno-střed, letos vsadili na osvědčené atrakce. Chybět tak nebude například betlém řezbáře Jiřího Halouzky před Novou radnicí, vystoupení různých kulturních souborů nebo oblíbené stánky se svařákem či turbomoštem. Nynější ročník počítá i s novými vychytávkami. Mezi největší patří kluziště na nedávno opraveném Moravském náměstí.

„Oválné kluziště již vzniká na ploše kašny. Pokud nám počasí dovolí, bude v provozu už od 24. listopadu až do konce února,“ řekl starosta Brna-střed Vojtěch Mencl (ODS) s tím, že hned vedle ledové plochy najdou lidé další lákadlo. Třiatřicet vysokou konstrukci vyhlídkového kola, které je součástí veřejného prostranství od roku 2018. 

Brno zná vánoční strom. Volba padla na jedli, která není dokonalá

Brněnskému náměstí Svobody bude přes advent dominovat jedle bělokorá. Slavnostně nazdobený stromek našli lesní tradičně v Masarykově lese, konkrétně v Olomučanech na Blanensku. Osmnáct metrů vysoká dřevinu nyní čekají úpravy a příprava na odvoz...

 

Gastro zóna u radnice

Dalším novým prvkem, který se objeví při adventu v největším městě na Moravě, je zóna plná jídla. Vznikne u věže Staré radnice. Právě tamější nádvoří bývá zpravidla na okraji zájmu návštěvníků. Nyní si organizátoři slibují, že je nalákají na oceňované podniky. Například rakouský svařák i vídeňský řízkem nabídne restaurace Kšeft, ústřice z vinárny Klára Bára Wine nebo netradiční zelňačku v podání vietnamského bistra Večerka. 

„Klademe velký důraz na kvalitní gastronomii. Navazujeme tím na dlouholetý projekt Gourment Brno, který představuje nejlepší podniky v Brně. Ve stáncích tak bude úplná špička brněnské gastronomie,“ sdělila Jana Janulíková,  ředitelka TIC, která má na starost trhy na náměstí Svobody, Dominikánském náměstí a také na nádvoří radnice. 

Před radnicí v Brně letos ubyde adventních stánkařů. Vystrnadily je mlžící kužely

Na Dominikánském náměstí o letošním adventu ubyde prodejních stánků. Nákupy v dřevěných domečcích, kterých se před Novou radnicí objeví kvůli novým mlžícím kuželům pouze osm, si lidé vynahradí na náměstí Svobody, kde se trhy naopak rozšíří. Čtyři...

Světýlka snad bez problémů

Součástí křesťanských svátků je i sváteční výzdoba. Světýlka zablikají z vánočního stromu nebo v ulicích, kde jsou od minulého roku k vidění girlandy. Loni si je ale lidé kvůli technickým problémům příliš neužili. Proto všichni ve městě doufají, že architekti je už dostatečně opravili, a tak nedojde k žádným problémům. S instalací vánočního osvětlení začali pracovníci na konci října. Do půlky listopadu budou mít hotovo.

„Čtvrt milionu světýlek a tři kilometry světelných řetězů, ale také světelné ozdoby vyrobené z recyklovaných PET lahví. To je stručně vánoční strom na náměstí Svobody, jehož výzdobu, stejně jako výzdobu stromu na nádvoří Nové radnice a před Mahenovým divadlem, zajišťují technické sítě. Za pozornost stojí, že díky LED technologiím je světelná výzdoba maximálně úsporná, takže například celodenní svícení vánočního stromu na náměstí Svobody vyjde jen na 270 korun,“ dodal Miroslav Sečkář, ekonomický ředitel Technických sítí Brno.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Adamová

Štítky Brno, TIC, Brno-střed, Vánoce, Trhy, Stánky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně vyhlíží oslavu Vánoc. Lákají na bruslení, zónu s jídlem nebo výhled z kola  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.