Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno zná vánoční strom. Volba padla na jedli, která není dokonalá

Brněnskému náměstí Svobody bude přes advent dominovat jedle bělokorá. Slavnostně nazdobený stromek našli lesní tradičně v Masarykově lese, konkrétně v Olomučanech na Blanensku. Osmnáct metrů vysoká dřevinu nyní čekají úpravy a příprava na odvoz do moravské metropole.

Lesníci letos vsadili na jedli, která nahradí smrk, jenž stál na centrální ploše největšího moravského města loni. Odborníci našli dřevinu tradičně u Blanska, jehož okolí spadá pod Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny). Na cestu do Brna se stromeček vypraví 16. listopadu znovu od Myslivny lišky Bystroušky v Bílovicích nad Svitavou. 

„Lidé neustále striktně trvají na tom, aby vánoční strom byl dokonale rovný, nechyběla mu žádná větev, zkrátka aby byl bez jediné chybičky. Možná je na čase zaměřit se víc na krásu přirozenosti a příběh stromu, uvědomit si, čím vším prošel, čemu odolal, když rostl desítky let v lese, v přirozeném prostředí. To se nedá říct o stromcích vypěstovaných například na plantážích v Dánsku, které pak mimo jiné míří na vánoční trh i do České republiky,“ vysvětlil Lumír Dobrovolný z ŠLP Křtiny

Podle lesníka Dobrovolného hraje při výběru vánočního stromu roli několik faktorů. „Parametry stromu jsou navíc limitovány technickými okolnostmi, jako je přístupnost techniky pro skácení stromu v lese, délka odvozní soupravy a výška trolejového vedení v Brně,“ dodal Dobrovolný.

Tradici založil spisovatel 

Tradici vánočního stromu v centru Brna založil spisovatel Rudolf Těsnohlídek, který 22. prosince 1919 spolu s kolegy našel při procházce v lese u Bílovic nad Svitavou odložené batole. Těsnohlídek pak dal podnět k založení dětského domova Dagmar, který se dodnes stará o opuštěné děti. Pod vánočním stromem bývala kasička, do níž měli možnost lidé dávat finanční dary na stavbu tohoto zařízení. Tradice se přetrvala i do současné doby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MENDELU

Štítky Brno, Vánoce, Strom, Mendlu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Jedla není dokonalá - co tak se zeptat Krampola?

Pondělí, 6. listopadu 2023, 11:11Odpovědět

Brno zná vánoční strom. Volba padla na jedli, která není dokonalá  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.