Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Strážník z Brna zazářil při dovolené na Vysočině. Z převráceného auta zachránil dva lidi

Hrdinský čin má na svědomí brněnský strážník Luboš Barth. Paradoxně se nevytáhl ve službě, ale na dovolené, kterou trávil na Vysočině. Při procházce se nachomýtl k dopravní nehodě, při níž řidič sjel ze srázu. Pracovník městské policie při pohledu na převracený vůz neváhal a rychle přispěchal zraněným na pomoc. Právě díky pohotové reakci nakonec vyvázli pasažéři bez vážnějších následků.

Brněnský strážce pořádku si se synem a přítelkyní užíval poslední prázdninové dny u rybníka Sykovec. Cestou k vodě ale z nedalekého srázu zahlédl padající havarovaný vůz. „Zrovna jsme vyrazili na procházku a najednou vidíme, že nám nad hlavami prolétá auto. Zarazilo se o stromy ve srázu a převrátilo se na bok,“ popsal situaci Luboš Barth. Neváhal tehdy ani vteřinu a rozběhl se do špatně přístupného terénu na pomoc zraněným cestujícím.

Po zmapování situace strážník v civilu nejdříve zavolal pomoc, ale bylo třeba jednat hned. „Řidič byl jen potlučený a v šoku, tak jsem ho zvládl z auta vytáhnout sám. Spolujezdkyně ale ležela zaklíněná v nepřístupné části vozu a na hlavě měla hlubokou řeznou ránu. Pokoušel jsem se krvácení zastavit, ale šlo to ztěžka. Kolem bylo málo místa a nemohl jsem se dostat dostatečně blízko, tak jsem ránu aspoň provizorně obvázal,“ líčil strážník.

Ve vypjaté situaci Barth nezapomněl ani vytáhnout klíče ze zapalování, aby auto nezačalo hořet. Do příjezdu záchranářů stav obou raněných neustále kontroloval. Hasiči ženu vyprostili a záchranáři ji vrtulníkem převezli do jihlavské nemocnice. Když se všem dostalo pomoci, nepozorovaně se z místa vytratil. „Nechtěl jsem být za zvědavce. Pouze jsem dělal svou práci a jako hrdina si rozhodně nepřipadám,” tvrdil skromně. 

Životy nezachraňoval poprvé 

Strážník za svou šestadvacetiletou službu pomáhal v desítkách podobných případů. Před čtyřmi lety zachránil z auta, zaparkovaného před nákupním centrem v Bohunicích, tříletou holčičku. ,,Museli jsme hned jednat, bylo devětadvacet stupňů a černé vozidlo parkovalo na přímém slunci. Dítě sedělo zamčené uvnitř už přes dvacet minut,” vzpomínal Barth. K holčičce se strážníci dostali předním okénkem auta, které rozbili obuškem. Po vytažení z přehřátého auta poskytli holčičce první pomoc.

Strážníci celoměstských jednotek jsou vyškolení také práci s automatizovaným defibrilátorem, který používají v případě, že se k člověku s poruchou srdečního rytmu dostanou před zdravotníky. Barth díky použití defibrilátoru zachránil před dvěma lety život ženě v brněnské Masarykově ulici, které selhalo srdce.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Adamová

Štítky Brno, strážník, městská policie, nehoda, záchrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážník z Brna zazářil při dovolené na Vysočině. Z převráceného auta zachránil dva lidi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.