Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno upraví sál v Bílem domě a pustí do něj Polívkovy divadelníky

Nedávná zpráva o předčasném uzavření Polívkova divadla a kina Scala znejistěla milovníky kultury v celé jihomoravské metropoli. Na rozdíl od provozovatele stříbrného plátna ale divadelníci už nějakou dobu mají jistý náhradní domov. Sál Břetislava Bakaly je ale pro hraní nejdřív nutné upravit. Za chystané šatny, oponu nebo záchody město zaplatí až deset milionů korun.

Divadlo Bolka Polívky čeká v blízké době několik změn. Kvůli neúprosnému rozhodnutí statika se z budovy mezi Jakubským a Moravským náměstí muselo stejně jako Univerzitní kino Scala vystěhovat. Známý principál už na jaře našel pro svůj umělecký sbor dočasný azyl v Bílém domě.

Už v dubnu ale bylo jasné, že prostory v objektu na Žerotínově náměstí nejdřív bude potřeba upravit pro potřeby herců. Nyní radnice schválila výběrko na firmu, která změny v Sále Břetislava Bakaly udělá tak, aby vyhovovaly normám a akustickým či technickým parametrům pro provoz divadla.

„Úpravami projde současné hygienické zázemí a šatny pro účinkující, rozšíří se jeviště a budou připraveny rozvody pro plánované kavárenské zázemí. Část zakázky, která se týká dodávky a montáže jevištních technologií bude provedena formou Design & Build,“ uvedla k situaci brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Skoro jistě půjdete hrát do Bílého domu, slyšel Polívka v Brně od primátorky

Máte skoro jistý nový domov. S takovou informací odešel z brněnské radnice herec Bolek Polívka, jenž hledá azyl pro své divadlo. Město umělci nabídlo, ať se po dobu rekonstrukce domu na Jakubském náměstí, kde herci sídlí, přesune do sálu...

Požadavky na komponenty, jako je například opona, rampa pro scénické osvětlení, rozvaděče nebo zatemnění tak zadává město ve spolupráci s divadelníky, konkrétní řešení ale zvolí vybraný zhotovitel. Část prostorů také doplní stávající vybavení z Jakubského náměstí.

Sál pochází ze sedmdesátých let minulého století a v posledních letech ho nikdo nevyužíval. Důvodem byl zejména špatný technický stav vzduchotechniky. Prostor s kapacitou až tři sta lidí ale nedávno podstoupil rekonstrukci. 

Emotivní debaty

Přesun divadelníků zprvu vyvolával vášnivé debaty. Vyrojily se totiž spekulace, že radní uvažují o nastěhování souboru do Reduty. Tam přitom hraje brněnské Národní divadlo, jež je příspěvkovou organizací města, a už v té době mělo v prostorách naplánovanou sezonu. 

Návrh vybudovat zázemí v budově Bílého domu, v němž dříve sídlil Městský výbor KSČ a nyní slouží jako poliklinika, se Polívkovi zamlouvá. Drbně to už dříve potvrdil i správce budovy Jan Hájek„Bolkovi se prostory líbí. Jen říkal, že by bylo potřeba zvětšit jeviště,“ popsal.

Veškeré stavební práce s rozpočtem nejvýš deset milionů korun by měly být hotové na přelomu února a března 2024. Herce tak přinejmenším do konce listopadu diváci uvidí v Dělnickém domě v Židenicích.

Bezradná Scala

Osud Scaly je oproti tomu naopak velmi nejistý. Podle Vaňkové je ale mise za najitím provizorních prostorů stále aktuální. Mezitím poškozenou budovu nabídla za symbolickou jednu korunu Masarykově univerzitě, jež kino od roku 2013 provozuje. Znamenalo by to však, že veškeré náklady na opravu půjdou na účet vzdělávacího zařízení. Podle rektora univerzity Martina Bareše se ale o případném odkupu rozhodne až škola bude znát přesný stav, ve kterém se stavba nachází.

Brno dává ruce pryč od Bolkova divadla i kina Scala. Dům nabízí za korunu univerzitě

Necelé dva týdny uplynuly od zprávy, která rozrušila jihomoravskou metropoli. Milovníci kultury smutní, Polívkovo divadlo a kino Scala totiž musí kvůli dalším závažným poruchám budovy zavřít dřív, než se plánovalo. Kromě komplikací pro chystané...

„Možnost ústně zazněla při jednání s paní primátorkou. Nicméně písemnou nabídku jsme zatím neobdrželi a neznám skutečný stav budovy, takže nemohu říct ani ne, ani ano. Čekám na znění dopisu, co přesně je předmětem odkupu, a na dokončení prací, které ozřejmí stav budovy. Neznamená to ale, že na tohle téma nevedeme na univerzitě diskuse," vysvětlil pro ČTK.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, kino Scala, Polívkovo divadlo, stavba, rekonstrukce, stěhování, divadlo, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

on někdo opravdu půjde na OŽRALCE POLÍVKU?! :-OOO smrdí už i přes monitor! ani zadarmo bych toho opilce a dlužníka vidět nechtěl! :-(((

Středa, 30. srpna 2023, 21:58Odpovědět

Brno upraví sál v Bílem domě a pustí do něj Polívkovy divadelníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.