Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Brno dává ruce pryč od Bolkova divadla i kina Scala. Dům nabízí za korunu univerzitě

Necelé dva týdny uplynuly od zprávy, která rozrušila jihomoravskou metropoli. Milovníci kultury smutní, Polívkovo divadlo a kino Scala totiž musí kvůli dalším závažným poruchám budovy zavřít dřív, než se plánovalo. Kromě komplikací pro chystané kulturní akce či školu situace přinesla i mnohé spekulace o prodeji domu developerům. Fámy nyní ale město vyvrátilo.

Nad oblíbeným kulturním místem v Brně visel několik měsíců Damoklův meč kvůli špatné statice. Přes půl roku táhnoucí se nejasnosti o budoucnosti Divadla Bolka Polívky a Univerzitního kina Scala ale naplnily černý scénář, kterého se divadelníci a kinaři obávali. Odborníci slibovali výsledek stavebně-technického průzkumu na konec září, nakonec však dokument stihli už v polovině srpna. A co víc, našli další vážně závady, kvůli kterým obě zařízení musela zavřít dřív.

S nepříjemným oznámením přišla i vlna pochybností, co s objektem bude dál. Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) se proto sešla s rektorem Masarykovy univerzity Martinem Barešem, kterému udělala nabídku.

Za hubičku

Škola, která už desátým rokem provozuje tamní stříbrné plátno, nyní může budovu od města odkoupit, a to za symbolickou jednu korunu. Znamená to ale, že tak veškeré náklady na opravu půjdou na účet vzdělávacího ústavu.

„Z naší strany jde zároveň o jasnou deklaraci, že neuvažujeme o prodeji nemovitého majetku na Jakubském a Moravském náměstí developerům a že máme zájem na tom, aby v centru Brna i nadále působila silná kulturní a akademická komunita,“ vysvětlila primátorka.

Bolek je v suchu

Radnice zatím našla dočasný domov Polívkovu divadlu v sále Břetislava Bakaly, který ale pro umělce nejdřív upraví. Osud Scaly je naopak velmi nejistý. Podle Vaňkové je ale mise za najitím provizorního prostoru pro kino stále aktuální. 

Stavebně-technické úpravy Brno plánuje už dva roky. Další část průzkumu, podle kterého poté stavaři určí přesný rozsah, a tedy i trvání prací, začne na začátku příštího roku.

Aby bylo možné stanovit přesný rozsah prací, vypracovat projektovou dokumentaci a vypsat veřejnou zakázku na zhotovitele, byla zadána nejdříve studie rekonstrukce a poté průzkum budovy. Výsledkem bylo zjištění, že konstrukční systém objektu je ve výrazně horším stavu, než se původně předpokládalo. Statik ho označil za havarijní a jednoznačně rozhodl, že jakékoliv provozování divadelních a filmových produkcí je z bezpečnostního hlediska naprosto nepřípustné,“ připomněla náměstkyně primátorky Karin Podivinská (ANO), která má na starost správu majetku.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Scala, Bolek Polívka, divadlo, kultura, rekonstrukce, stavba, průzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

opilec, co přišel o krásnou farmu-jen a jen kvůli chlastu, teď i o divadlo...nelituji ho. proč si nenapíše na Hrad o peníze , když za prezidenta tak agitoval?

Středa, 30. srpna 2023, 11:05Odpovědět

Karel Rada

Zajímalo by mne, kolik “Boleček” platí za pronájem či je dotovaný. Jak ho znám, tak nejlíp “zadara” a ještě mu posílat miliony!

Úterý, 29. srpna 2023, 07:38Odpovědět

Diskutér T.

BOLEK I SCALA DOHRÁLI.....a je po klaunovství a po bujarých komediálních opileckých mejdnanech.

Čtvrtek, 24. srpna 2023, 13:11Odpovědět

Brno dává ruce pryč od Bolkova divadla i kina Scala. Dům nabízí za korunu univerzitě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.