Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chátrající část židenických kasáren koupí policie, chystá tam nové sídlo

Jihomoravští policisté budou mít nový domov v židenických kasárnách. S brněnským magistrátem se dohodli na odkupu pozemků. Pokud transakce za více než sto milionů korun dostane potřebná povolení, vznikne v areálu vedení městského ředitelství, dopravní inspektorát, zázemí kriminalistů či poliklinika. Předtím ale bude nutné objekty zbourat, protože jsou ve špatném technickém stavu.

Areál tzv. Svatoplukových kasáren v brněnských Židenicích pochází z dvacátých let minulého století. Levé křídlo dodnes slouží armádě, ve správě jej má Ministerstvo obrany ČR. Další část rozlehlého komplexu, který je v majetku Brna, ale už několik let chátrá a postrádá využití.  

O nemovitosti Brna projevili v poslední době zájem policisté, kteří s radnicí vedou už několik měsíců jednání o převodu majetku. Nyní se zdá, že město s Krajským ředitelstvím policie Jihomoravského kraje dospělo k dohodě. Brněnští radní souhlasili, že policisté od magistrátu kasárna koupí za 103 milionů korun. Původně byl přitom na stole návrh, že dojde ke směně pozemků. 

Krajské ředitelství policie nám sdělilo, že z jeho strany není možné v současné době realizovat směnu nemovitého majetku v původně dohodnutém a schváleném rozsahu. Proto navrhuje, že část židenických kasáren, která je ve vlastnictví města, vykoupí. Na tento krok má policie předběžně schválenou rezervaci finančních prostředků, proto žádá, aby byl prodej řešen co nejdříve, pokud možno na zářijovém zasedání Zastupitelstva města Brna,“ sdělil náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Podle Koláčného je součástí dohody i to, že objekt na rohu ulic Bratislavská a Příční, o který město projevilo zájem, zatím zůstane ve vlastnictví a užívání policie. Další postup se zvolí až tehdy, kdy se dokončí projekt v židenických kasárnách.

Areál, který má ve správě Brno, pronajímá magistrát soukromým zájemcům. Plochu využívají zejména autoškoly

Policie bude blíže lidem

Po stěhování do Židenic volají policisté z několika důvodů. Hlavním argumentem je například to, že Obvodní oddělení Brno-Židenice sídlí na třídě Kapitána Jaroše, což je ve středu moravské metropole. Přesunem by se tak zase zkrátily dojezdové časy po městě i se zlepšila dostupnost pro lidi z Židenic, Vinohrad či Líšně. Policisté mají s areálem navíc ještě větší plány.

V nových budovách nebudou zdaleka jen žideničtí policisté. Kromě nich tu najde svůj nový domov například dopravní inspektorát, oddělení hlídkové služby nebo odbor kriminalistické techniky a expertíz. A také útvary Ministerstva vnitra včetně polikliniky pro složky integrovaného záchranného systému z celé Moravy,“ sdělil Drbně policejní mluvčí Pavel Šváb.

V roce 1933 se odehrál v kasárnách i neúspěšný pokus o tzv. fašistický puč. Událost si připomněli nadšenci vojenské historie v roce 2017. Foto JMK

Plány na několik let

K samotné výstavbě nového pracoviště povede dlouhá cesta. Podle odborných posudků bude totiž nutné zbořit všechny současné budovy, protože jsou ve špatném technickém stavu. Teprve po uskutečnění bouracích prací se zahájí výstavba nových objektů.

Krajské ředitelství policie si stanovilo ve střednědobém výhledu tři cíle: Získat potřebné pozemky od města, vydání územního rozhodnutí do konce roku 2023 a zajistit realizaci první etapy do konce roku 2028. Studie prokázala proveditelnost záměru a současně vyčíslila orientační náklady na realizaci jednotlivých etap projektu v řádech stovek milionů korun,“ uvedl Šváb.

Levou stranu komplexu má ve správě Ministerstvo obrany ČR

Směna majetku později

Brno chce řešit s policií i další majetkové záležitosti. V nejbližší době se má odehrát mezi oběma institucemi jednání o směně nemovitých věcí. 

Předmětem by měl být například sportovní areál Sportovního klubu policie Kometa Brno při ulici Bauerova, pozemky ve vnitrobloku na ulici Veveří a garáže při ulici Malátova, o které má zájem policie. Naopak město chce získat veřejná prostranství a pozemky potřebné pro městkou infrastrukturu související se stavbou nového hlavního nádraží a nové městské třídy,“ popsal radní pro majetkovou oblast Róbert Čuma (Piráti).

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky policie, Nemovitosti, Brno, Židenice, Majetek, pozemek, magistrát, Ministerstvo obrany České republiky, Tomáš Koláčný, Pavel Šváb, Česká pirátská strana, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chátrající část židenických kasáren koupí policie, chystá tam nové sídlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.