Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pivovary se ani v časech covidu nevzdávají

I přes pandemii koronaviru vznikly na jihu Moravy nové pivovary. Doba sice není pro provoz pivovarů ideální, ale i přes složité podmínky se podniky nevzdávají. Mnozí nově stáčí piva do lahví nebo plechovek. Největší problém mají pivovary, které jsou závislé na provozu restaurací a barů.

Na jižní Moravě vzniklo loni celkem pět nových minipivovarů. Jejich počet tedy vzrostl na 61, a to i přes to, že z důvodu pandemie koronaviru nemají pro fungování jednoduché podmínky. V nesnázích jsou zejména klasické pivovary, které dodávají piva v sudech a oproti mikro a minipivovarům jsou v nevýhodě. Malí výrobci se totiž často specializují na výrobou tzv. craft beer v lahvích, kteří využívají toho, že jedinou možnosti prodeje jsou v tuto chvíli výdejní okénka nebo lahvový prodej. Pandemie také urychlila trend přechodu minipivovarů na stáčení piv do plechovek.

Zavřené restaurace jsou problém

Největší potíže mají pivovary, které jsou závislé na gastro segmentu. Když jsou restaurace a bary zavřené, tak pivovary přicházejí až o čtvrt miliardy korun týdně. „Značná část zákazníků však nepřestala pivo pít, jen ho nekonzumuje v gastru, ale někde jinde, nejčastěji doma. V oblasti minipivovarů tak vnímáme zásadní trend přeorientování se na pivo balené a jeho prodej buď pomocí vlastního e-shopu, nebo prostřednictvím etablovaných maloobchodních hráčů," uvedl sládek Petr Hauskrecht, který v Brně s kolegy provozuje stejnojmenný pivovar.

Vylitá piva

Při jarní vlně koronaviru došlo především u velkých pivovarů k velkým ztrátám. Podnikatelé museli omezit nebo dokonce na chvíli pozastavit svůj provoz. Ani v létě ale nedokázali dohnat jarní škody. Chyběly totiž návaly turistů, které by pivo vypiliy. Nová vlna onemocnění na podzim byla pro pivovary ještě složitější, protože odbyt pivovarníkům klesl ještě více než na jaře. Neprodané lahve a sudy se zkazily, proto musely podniky hromadně pivo na vlastní náklady likvidovat. Tím se jim výdaje ještě zvýšily. Dále také museli z vylitého piva odvádět spotřební daň. O tu si mohli poté zpětně požádat.

Potřebují pomoc

Mnohé pivovary si pro lepší odbyt zřídily e-shopy nebo piva rozvážejí lidem domů. V souvislosti s problémy pivovarů vznikl už první vlně pandemie portál Zachranpivo.cz, kde si mohou lidé objednávat rozvoz piva domů, a tím podpořit provoz svého oblíbeného podniku.

Pivo si rád objednám domů, nejen že tím podpořím svůj oblíbený pivovar, ale trochu míň mě bolí na srdci, že si nemůžu dát pivo někde v hospodě,“ řekl Tomáš Blažek, který si dovoz piva domů objednává.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Brno, pivo, koronavirus, pivovar, minipivovar, pandemie covidu-19, restaurace, Jihomoravský kraj, Morava, Tomáš Blažek, Petr Hauskrecht

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pivovary se ani v časech covidu nevzdávají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.