Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prodejnám na malých vesnicích jižní Moravy hrozí zánik, kraj jim pomůže dotacemi

Prodejny na menších vesnicích čekaly krušné časy. Do obchodů chodilo málo lidí a mnohým z nich hrozilo, že budou muset zavřít. To by ale pro obyvatele vesnic znamenalo, že by museli i pro drobné nákupy jezdit i několik kilometrů do nejbližších měst. Problém by nastal hlavně u seniorů a lidí, kteří trpí hendikepy. Kraj se proto rozhodl venkovské prodejny podpořit dotacemi. 

Prozatím na úřad přišlo 70 žádostí, které se Jihomoravský kraj rozhodl všechny podpořit. Celková výše dotace se vyšplhá na 3 miliony korun, což je o 200 tisíc vyšší než v loňském roce, kdy o dotaci žádalo 70 prodejen. Program začal před dvěma lety, obce mohou o dotaci žádat od 14. do 28. února. 

"V letošním roce by připravená částka tři miliony korun měla být dostatečná. Kdyby náhodou nestačila, myslím, že budeme schopni ji navýšit," řekl ČTK Hýbler.

Dotační program má zachovat základní služby na venkově. Bez prodejen by mohla razantně klesnout kvalita života na vesnicích. Především jde tedy o prodejny smíšeného zboží a potravin v malých obcích, kde je jediný takový obchod a bez podpory obce by nebyl schopný pokračovat v provozu. 


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto otice.cz

Štítky obchody, malé prodejny, vesnice, dotace, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodejnám na malých vesnicích jižní Moravy hrozí zánik, kraj jim pomůže dotacemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.