Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

VOLBY 2024: Koaliční smlouva je podepsaná. Grolich si chválil rychlé stvrzení dobré spolupráce

Zástupci vítězné koalice jihomoravských krajských voleb SPOLU (TOP09, KDU-ČSL, ODS) dnes ráno podepsali koaliční smlouvu se Starosty pro jižní Moravu. Dohromady v krajském zastupitelstvu obsazují více než polovinu mandátů. Hejtmanem se za KDU-ČSL opět stal Jan Grolich.

Vzniklá koalice se od té z předešlých let příliš neliší

Koalice SPOLU si od jihomoravských voličů získala téměř 40 procent hlasů, čímž si její zástupci vybojovali 31 zastupitelských křesel, a zároveň i první místo v letošních krajských volbách. Dnešním podpisem koaliční smlouvy se Starosty pro jižní Moravu obsazuje vzniklá koalice v krajském zastupitelstvu dohromady 35 míst z celkových 65. Jedná se tedy o nadpoloviční většinu. Starostové obdrželi necelých 5,7 procenta voličských hlasů, a tedy do koalice přispívají čtyřmi zastupitelskými mandáty.

Vzniklá koalice se od té z předešlých let příliš neliší. V tomto volebním období se v ní neobjevují Piráti, těm se v letošních krajských volbách nepovedlo obhájit ani jedno zastupitelské křeslo. Nahradila je TOP 09, jakožto součást trojlístku SPOLU.

Volební místnosti se dnes úderem druhé hodiny odpolední uzavřely a voliči rozhodli. Ti si vybrali krajské zastupitele. Volili i lidé v obcích, které byly o uplynulém víkendu postiženy záplavami. Volby v Brně proběhly podle strážníků v klidu. Po...

VOLBY 2024: Bujaře jsem neslavil. Komunisté v zastupitelstvu? Tomu nerozumím, říká Jan Grolich

Koalice Spolu se ziskem necelých čtyřiceti procent hlasů jasně ovládla krajské volby na jižní Moravě. Lídr kandidátky a hejtman kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) získal nejvíc přednostních hlasů z celé republiky, bylo jich 46 854. O tom, co podle něj...

Grolich si chválil dobrou spolupráci a brzký podpis koaliční smlouvy

Hejtmana nominovali zástupci KDU-ČSL, post tak znovu obhájil Jan Grolich. Dále má KDU-ČSL v krajské radě dva náměstky a jednoho radního. Jihomoravská ODS získala jednoho náměstka a tři radní, TOP 09 jednoho náměstka a Starostové jednoho náměstka, a stejně tak i jednoho radního.

„Počet výborů a vlastně i rozvržení zůstává přibližně stejné jako ve stávajícím volebním období. Komisí bude méně a jejich obsazení budeme oznamovat průběžně,“ uvedl na dnešním setkání s novináři k podpisu koaliční smlouvy Jan Grolich.

„Pokud se nemýlím, tak jsme první kraj, který podepisuje koaliční smlouvu, což dokazuje dobrou spolupráci a přátelské vztahy, které jsme tu měli v minulém volebním období a na které navazujeme,“ popsal Grolich.

Na druhém místě se ve volbách na jižní Moravě umístilo hnutí ANO s téměř 28,8 procenta hlasů. Zástupcům opoziční strany tak připadá zastupitelských mandátů celkem 22. Po čtyřech křeslech získalo také opoziční Stačilo! (SD-SN, ČSSD, KSČM) a koalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Nováčková

Štítky volby, koalice, zastupitelstvo, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Koaliční smlouva je podepsaná. Grolich si chválil rychlé stvrzení dobré spolupráce  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.