Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

VOLBY 2024: Bujaře jsem neslavil. Komunisté v zastupitelstvu? Tomu nerozumím, říká Jan Grolich

Koalice Spolu se ziskem necelých čtyřiceti procent hlasů jasně ovládla krajské volby na jižní Moravě. Lídr kandidátky a hejtman kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) získal nejvíc přednostních hlasů z celé republiky, bylo jich 46 854. O tom, co podle něj stojí za úspěchem ve volbách, o oslavách, spánku, nervech při povodních, o plánech i o komunistech v zastupitelstvu byla řeč v rozhovoru pro Brněnskou Drbnu.

Za výsledkem voleb stojí podle Grolicha čtyřletá práce a komunikace s voliči

Co podle vás rozhodlo o vítězství Spolu v krajských volbách?

Podle mě je to opravdu o té čtyřleté práci, protože takový výsledek není možné udělat za nějaké dva týdny nebo měsíc kampaně, to prostě není reálné, což ukazují i ti hejtmani, kteří obstáli. Jak suverénní Martin Kuba (ODS) v Jihočeském kraji, tak Martin Půta (STAN) v Libereckém. Druhá věc je komunikace s lidmi, na kterou jsme se zaměřili a snažili jsme se s nimi být v kontaktu všemi formami od sociálních sítí po ježdění po regionu. 

Mohlo do výsledku voleb zasáhnout i to, kolik prostoru jste měl ukázat svoji práci v rámci povodní?

Výsledky voleb ukázaly, že není automatické, že když někde byly povodně, tak to daného hejtmana posílilo. Tak to prostě není. Mohlo to mít vliv, ale pouze v tom případě, jak ten hejtman v době povodní jednal. Je jasně vidět, že to není automatické.

Jak si vysvětlujete to, že KDU-ČSL je všude kromě Brna respektive Jihomoravského kraje daleko slabší?

Na to nemám odpověď, to se dá těžko říct. Jiří Čunek (KDU-ČSL) udělal dobrý výsledek v prvním kole senátních voleb, ale neobstál v krajských. Myslím si, že máme šanci mít tři senátory, takže si nemyslím, že je to úplně tak, jak jste to popsal.

A jak si vysvětlujete opačný výsledek ve většině ostatních krajů? Jak vnímáte v podstatě celorepublikové vítězství hnutí ANO?

Je to tím, že z krajských voleb se udělalo předkolo parlamentních voleb. Já jsem to říkal vždycky, když se mě ptali, proč máme tu kampaň nastavenou na hejtmana a tak dál. Říkal jsem, že musíme bojovat s tou silnou komunikací protivládních stran, které z voleb dělají referendum o vládě. Nám se to tu podařilo udržet a podařilo se to jen ve třech regionech, takže to nebyl jednoduchý úkol. Vysvětlovat lidem, že tady žádnou vládu nesvrhnou, že tady je to prostě o krajských volbách a o hejtmanovi, bylo náročné a jsem rád, že se nám to podařilo.

Volební místnosti se dnes úderem druhé hodiny odpolední uzavřely a voliči rozhodli. Ti si vybrali krajské zastupitele. Volili i lidé v obcích, které byly o uplynulém víkendu postiženy záplavami. Volby v Brně proběhly podle strážníků v klidu. Po...

„Je důležité stanovit si maximálně deset priorit, za kterými jasně půjdeme“

Co teď budou vaše primární úkoly? Budete pokračovat ve vaší rozdělané práci?

Je to o tom, abychom si dali jasné priority do programového prohlášení. Chtěl bych prosadit, aby programové prohlášení neobsahovalo pět stránek formátu A4 s desítkami bodů, ale abychom si řekli úplně jasné priority, které chceme během těch čtyř let reálně odpracovat. Abychom si na konci volebního období neříkali, že nám ještě chybí tato malá odrážka, což jsou vlastně nepodstatné věci. Za mě je důležité stanovit si třeba maximálně deset priorit, za kterými jasně půjdeme.

Další jednání Spolu se Starosty má proběhnout dnes v osm večer. Myslíte si, že na dnešním jednání už budete tvořit ten samotný dokument, který začátkem týdne podepíšete?

Pevně věřím tomu, že ano. Už včera jsme dospěli poměrně daleko. Vzhledem k tomu, že jsme politické strany, tak nemůžeme dělat finální rozhodnutí, aniž by se sešly nové zastupitelské kluby a aniž by to schválily. Proto na to budeme potřebovat ještě den nebo dva, ale věřím tomu, že dnes se dostaneme významně daleko.

Komunisté v krajském zastupitelstvu? „Tomu vůbec nerozumím“

Co říkáte na výsledky soupeřů? Jak vnímáte propadák ANO v Jihomoravském kraji?

Otázkou je, jestli propadli. V minulých volbách měli pod dvacet procent, v eurovolbách čtyřiadvacet a teď třicet. Chápu, že je to vnímané tak, že my jsme jim ještě o parník utekli, ale nedá se to brát tak, že by udělali špatný výsledek.

Jak vnímáte, že se do zastupitelstva kraje dostali lidé z koalice Stačilo?

Vnímám to tak, že je to ještě dojezd evropských voleb, kdy to jejich předsedkyně upřímně dobře odpracovala. To, co se nepovedlo přísaze, se koalici Stačilo povedlo. Já tomu vlastně vůbec nerozumím a jen vím, že v zastupitelstvu budeme mít čtyři lidi, kteří tam nebudou dělat  nic, a to ani opoziční práci, což očekávám i od SPD. O to víc jsem rád, že nám se podařilo udělat většinu, protože si absolutně nedokážu představit, že by tam vládlo ANO s komunisty a SPD, což by se prostě stalo. To pro mě byla jedna z obrovských motivací poslední dny, kdy jsem si říkal, že takhle to dopadnout prostě nemůže.

VOLBY 2024: Schillerová počítá s tím, že ANO bude v zastupitelstvu Jihomoravského kraje v opozici

Hnutí ANO ve srovnání s minulými krajskými volbami získalo v Jihomoravském kraji více voličských hlasů a v zastupitelstvu bude mít o sedm křesel více než po minulých volbách, přesto to na výhru tentokrát nestačilo, konstatovala na tiskové konferenci...

„Nijak bujaře jsem neslavil“

Na některých tiskových konferencích povodňové komise jste působil, že ztrácíte nervy. Čím to bylo?

Doufám, že jsem je neztrácel, ale samozřejmě když před sebou máte to finále kampaně a ještě do toho přijde krizová situace, tak to bylo složité. Vypadá to, že se na jižní Moravě vlastně nic nestalo, ale bylo to opravdu na hraně všech přehrad a ten problém tady mohl být. Jen díky skvělé práci Povodí Moravy se všechno podařilo. My jsme ale v tom stresu, že to sem hrkne, žili každý den. Takže stresové to bylo, k tomu ty volby. Ono to člověka nějakým způsobem poznamená.

Kdy se vyspíte? Bude teď trochu větší klid?

Možná to tak lidi vnímají, ale ani během povodní to nebylo o tom, že bych do noci někde lítal. Spal jsem relativně normálně. Teď po volbách jsem nijak bujaře neslavil, takže i v noci na dnešek jsem se normálně vyspal, takže to není tak, že bych poslední dny spadl dvě nebo tři hodiny v noci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Marka Sovky

Štítky volby, výsledek, hejtman, rozhovor, Jan Grolich, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Bujaře jsem neslavil. Komunisté v zastupitelstvu? Tomu nerozumím, říká Jan Grolich  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.