Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2024: Schillerová počítá s tím, že ANO bude v zastupitelstvu Jihomoravského kraje v opozici

Hnutí ANO ve srovnání s minulými krajskými volbami získalo v Jihomoravském kraji více voličských hlasů a v zastupitelstvu bude mít o sedm křesel více než po minulých volbách, přesto to na výhru tentokrát nestačilo, konstatovala na tiskové konferenci v Brně předsedkyně krajské organizace ANO Alena Schillerová. V kraji zvítězila v krajských volbách koalice Spolu, která má lidoveckého hejtmana Jana Grolicha. Ten očekává rychlou dohodu na koalici se Starosty pro jižní Moravu.

„Stáli jsme proti třem stranám spojeným do jedné,“ tvrdila Schillerová

„Stáli jsme proti třem stranám spojeným do jedné. Aniž bych se vymlouvala, musím říci, že ODS je v Brně tradičně silná a KDU-ČSL je zase silná mimo Brno, jižní Morava je poslední bašta lidovců," uvedla Schillerová.

Hnutí ANO sice ve srovnání s minulými volbami posílilo a získá zřejmě 22 mandátů ve srovnání s 15 mandáty v minulých volbách, nebude mít ale šanci složit koalici, ani kdyby se spojilo se Stačilo i koalicí SPD. Spolu získá podle propočtu ČTK 31 mandátů. v zastupitelstvu o 65 členech.

Schillerová doplnila, že předsednictvo schválilo vyjednávací tým, který bude jednat se všemi subjekty, které se do krajského zastupitelstva dostaly včetně vítězného Spolu.

„Nelze zatím činit žádné závěry, myslíme, že s 22 mandáty jsme zajímavý partner. Ale může se samozřejmě stát i to, že skončíme v opozici," konstatovala. Ocenila celorepublikový úspěch ANO v krajských volbách, které označila za předkolo parlamentních voleb.

Volební místnosti se dnes úderem druhé hodiny odpolední uzavřely a voliči rozhodli. Ti si vybrali krajské zastupitele. Volili i lidé v obcích, které byly o uplynulém víkendu postiženy záplavami. Volby v Brně proběhly podle strážníků v klidu. Po...

„Budeme preferovat naše priority, abychom splnili, co jsme slíbili," řekla Solařová

Lídryně kandidátky Ivana Solařová novinářům řekla,že posílení mandátů je v kraji pro hnutí závazkem. „Budeme preferovat naše priority, abychom splnili, co jsme slíbili," uvedla Solařová.

V obou senátních okrscích, do nichž se tentokrát na jihu Moravy volilo, tedy v části Brna a na Břeclavsku, uspěli kandidáti ANO jako druzí v pořadí. V Brně to byla Karin Podivínská, která se v druhém kole utká s Břetislavem Rychlíkem (TOP 09) a v Břeclavi Miloslav Janulík, který jde do druhého kola s Róbertem Šlachtou (Přísaha).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Aleny Schillerová

Štítky volby, ANO, kraje, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Schillerová počítá s tím, že ANO bude v zastupitelstvu Jihomoravského kraje v opozici  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.