Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2024: První volební výsledky ukazují na Grolichův úspěch. SPOLU na jižní Moravě vede

, aktualizováno před 16 minutami

Volební místnosti se dnes úderem druhé hodiny odpolední uzavřely a voliči rozhodli. Ti si vybírali krajské zastupitele. Volili i lidé v obcích, které byly o uplynulém víkendu postiženy záplavami. Volby v Brně proběhly podle strážníků v klidu. Po sečtení osmdesáti procent okrsků vede na jihu Moravy koalice SPOLU, druhé je ANO, třetí STAČILO!

Po sečtení osmdesáti procent okrsků vede koalice SPOLU

V Jihomoravském kraji bylo před půl čtvrtou sečteno přes osmdesát procent okrsků. Ve vedení je zatím koalice SPOLU - ODS, KDU-ČSL, TOP 09 se ziskem 38,82 procent hlasů. Druhé je ANO s 29,53 procenty. Třetí je STAČILO! v Jihomoravském kraji s 6,23 procenty.

Na čtvrtém místě jsou Starostové pro jižní Moravu s 6,01 procenty. Páté místo patří koalici SPD, Trikolora, PRO a Svobodní, která má 5,87 procenta.

Grolich obhajuje pozici hejtmana

Pozici hejtmana obhajuje Jan Grolich (KDU-ČSL), ten zveřejnil fotku u volební urny v sobotu po deváté hodině dopolední. „Lístky jsou vrženy! Díky moc všem za podporu. Píše a označuje vás tolik, že to ani nestíhám. Až mě to dojímá,“ napsal na svém profilu Jan Grolich. V krajských volbách v roce 2020 získalo KDU-ČSL 15,54 procent hlasů. Grolich je letos lídrem kandidátní listiny SPOLU - ODS, KDU-ČSL, TOP 09.

„Před čtyřmi lety jsem si myslel, že vím, do čeho jdu. A to jsem ještě netušil, co přijde. Covid. Tornádo. Válka. Krize ukázaly, co s námi dokáže udělat strach. Ale taky ukázaly, že máme být na co hrdí. Nejsme tak rozdělení, jak by se mohlo zdát. A když jde do tuhého, tak se dokážeme dát dohromady a pomáhat. Bylo to těžké, ale zvládli jsme to. Docela dost věcí se i podařilo,“ popsal ve videu na svých sociálních sítích Grolich.

Volební štáb koalice SPOLU se nachází v Kongresovém centru Brno na výstavišti, kde se po čtvrt na pět ozvalo hlasité výskání. „Slavili jsme, že jsme se přehoupli přes třicet mandátů, což znamená že se Starosty máme pohodlnou většinu. Vzdalujeme se druhému na pásce, což je o nějakých deset procent ANO. To jsou pro nás výsledky úplně nad očekávání,“ zaradoval se Jan Grolich před půl pátou v rozhovoru pro Českou televizi.

Lídryni kandidátky ANO Solařovou před volbami pronásledovaly průšvihy

Nejvíc hlasů získalo v krajských volbách v roce 2020 hnutí ANO, a to 19,76 procent. Lídryní kandidátky hnutí ANO v Jihomoravském kraji je bývalá starostka Znojma a ekonomka Ivana Solařová. „Nejsem kariérní politik. Naopak jsem člověk, který celý život pomáhá lidem kolem sebe. A chci jako hejtmanka pomáhat i vám,“ napsala Ivana Solařová na svém facebookovém profilu. Solařovou v srpnu zastupitelé odvolali z pozice starostky Znojma.

Začátkem září jsme informovali o tom, že Solařová před rokem uzavřela ústní smlouvu na zastupování města v trestních záležitostech, což vedení města zjistilo až na základě písemného ukončení smlouvy. V registru smluv přitom není ani smlouva, ani záznam o jejím uzavření.

Volební štáb ANO je v Hotel International Brno v Husově ulici. Kromě novinářů dorazila krajská předsedkyně jihomoravského ANO Alena Schillerová i kandidáti do krajských a senátních voleb, ale i poslanci za Jihomoravský kraj.

Atmosféra ve štábu hnutí ANO.
Ivana Solařová (ANO) u volební urny.

Lídr kandidátky Koalice SPD, Trikolory, PRO a Svobodných není spokojený

Koalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodní měla na jihu Moravy po sečtení 35 procent okrsků přes 6 procent hlasů. Lídrem kandidátky je pedagog Zdeněk Koudelka (Trikolora). „Spokojený nejsem, sám jsem očekával lepší výsledek,“ zhodnotil pro redakci Brněnské Drbny Zdeněk Koudelka.

Volební štáb SPD, Trikolory, PRO a Svobodných je v hotelu VISTA v brněnských Medlánkách.

Starostové jsou průběžně pátí

Starostové pro jižní Moravu jsou průběžně na páté pozici. „Cílili jsme na patnáct procent, teď po sečtení většiny okrsků to vypadá, že se alespoň přiblížíme tomu výsledku, kterého jsme dosáhli před čtyřmi lety. Přiznám se, že jsme překvapeni a náš potenciál jsme původně viděli kolem dvaceti procent. Jasně se ukázalo, že v tuto chvíli jsou tu dva tábory, na jedné straně ANO, na druhé straně SPOLU, což svědčí o rozdělené společnosti a to vůbec není příjemné. Myslím si, že bychom všichni měli zapracovat na tom, aby se hrany obrušovaly, než aby se zvětšovala propast mezi voliči koalice a opozice,“ řekl redaktorce Brněnské Drbny ve volebním štábu v Jezuitské ulici v Brně lídr kandidátky Starostů, starosta Kyjova František Lukl (STAN).

František Lukl před volebním štábem v Jezuitské ulici v Brně.

Lídryně kandidátky Pirátů očekává horší výsledek než v roce 2020

Piráti získali v roce 2020 13,80 procent hlasů, letos má lídryně kandidátky Jana Holomčík Leitnerová mnohem střízlivější odhad. „Pokud by to bylo 8 procent, byla bych ráda. Vzhledem k predikcím jsem docela realistka. V roce 2020 jsme byli opoziční stranou jak na krajích, tak ve sněmovně, ale dnes jsme v úplně jiné pozici,“ řekla redakci Brněnské Drbny Jana Holomčík Leitnerová.

Aktuální radní Jihomoravského kraje pro sociální a rodinnou politiku odvolila v Zastávce v sobotu po poledni. Jana Holomčík Leitnerová dorazila do volebního štábu Pirátů v Café Mezzanine v Údolní ulici v Brně po třetí hodině.

Jana Holomčík Leitnerová před volebním štábem.

O znovuzvolení největšího počtu senátorů usiluje ODS

V senátních volbách o znovuzvolení největšího počtu senátorů usiluje vládní ODS. Pokud její společný klub s TOP 09 zůstane nejsilnější frakcí v horní parlamentní komoře, bude moci úspěšně usilovat o to, aby v jejím čele zůstal Miloš Vystrčil (ODS), který bude patřit mezi dnešní voliče. Bez ohledu na výsledek voleb si vládní frakce udrží v Senátu většinu. 

V bitvě o Senát je 169 registrovaných adeptů, tedy zhruba šest kandidátů na jedno z 27 obsazovaných křesel v horní komoře. O místa 675 krajských zastupitelů usiluje podle volebního webu 8269 kandidátů. Na jedno místo v každém z regionálních parlamentů tak připadá zhruba 12 uchazečů.

V Jihomoravském kraji volili lidé senátory v obvodech Brno-město a Břeclav.

V Brně proběhly volby podle strážníků v klidu

V Brně přišlo k volbám do páteční deváté hodiny večerní 24,6 procent voličů, v celém kraji pak 21,25 procent. Do sobotní jedné hodiny odpolední přišlo k volbám v Brně 37,3 procent voličů, v celém kraji pak 33,06 procent. Při posledních krajských volbách v roce 2020 byla účast v Jihomoravském kraji 38,82 procent.

Volby v Brně proběhly podle městských strážníků v klidu. „Hlídky městské policie po dobu hlasování uskutečnily 544 kontrol volebních objektů a jejich okolí. Průběh byl v Brně z našeho pohledu po celou dobu velmi poklidný a spořádaný,“ popsal ve zprávě pro novináře mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Autoři | Foto se svolením Jana Grolicha, Ivany Solařové, Kristýna Žáková, Anh Tuan Tran

Štítky Volby do Senátu, Parlamentu České republiky, Senát Parlamentu České republiky, hlasovací lístek, volební místnost, Česko, občanský průkaz, krajské volby, cestovní pas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: První volební výsledky ukazují na Grolichův úspěch. SPOLU na jižní Moravě vede  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.