Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VOLBY 2021: Euforie v brněnském táboře SPOLU, slavilo se plzní a tatarákem

, aktualizováno 9. října 2021, 20:20

Obrovská radost vládne v brněnském táboře koalice SPOLU. Formace tvořená třemi politickými stranami slaví vítězství v parlamentních volbách. Do štábu nacházejícího se v hostinci U Seminárů dorazila početná výprava politiků i podporovatelů, kteří oslavovali výhru především dvanáctistupňovým pivem a tataráčkem.

Zhruba padesátka lidí zavítala dnes do brněnského hostince, aby sledovala společně volební výsledky parlamentních voleb. Už od počátku byla znát v táboře dobrá nálada, která s přibývajícími sečtenými hlasy narostla až do euforie, která naplno propukla ve chvíli, když SPOLU přeskočilo hnutí ANO. Jakmile se na obrazovce objevil výsledek, propuklo mohutné skandovaní „Spolu, spolu, spolu.“, na což navazovalo cinkání kríglů s plzeňským pivem a tatarák. 

Výhru si užíval plnými doušky také lékař a poslanec Vlastimil Válek (TOP 09), který oslavoval výhru podobně jako mnozí další pěnivým mokem. „Jsem nadšený. Podařilo se nám přesvědčit voliče tím, že jsme nabídli alternativu, která je budoucností pro tuto zemi. Profesor Petr Fiala bude výborný premiér,“ povídal Drbně s nadšením čerstvě zvolený poslanec Válek, pro nějž bylo obrovským překvapením voleb, že se do parlamentu nedostali sociální demokraté, komunisté a také mnozí piráti. 

Znovu zvolený poslanec Vlastimil Válek

Válka těšila i to, že nezmizela z české politické mapy ani TOP 09, na což před volbami poukazovali mnozí experti. „Nevstupoval bych do strany, ve které bych neviděl budoucnost. Je to strana Karla Schwarzenberga, Miroslava Kalouska a nyní Markéty Pekarové Adamové. Vidím budoucnost v koalici SPOLU, kde jsou sice různé názory na mnohé otázky, ale je to dobře. Měli jsme na mnoho věcí odlišná stanoviska, ale na čem jsme shodli, to platilo,“ cení si spolupráce Válek, který si pořídil na oslavu nové horské kolo. 

Děti Petra Fialy: Zleva – Jiří, Martin a Klára

Oslavovaly i děti možného premiéra

Do tábora dorazily rovněž všechny tři děti zřejmě budoucího českého premiéra a brněnského rodáka Petra Fialy – Martin, Jiří a Klára, kteří si rovněž na počest svého tatínka připíjeli plzeňským ležákem. „O tátovi jsem nikdy nepochyboval," říkal hrdě syn Martin, jenž studuje na brněnské Masarykově univerzitě historii v doktorském programu. 

Třicet procent voličů

Na jižní Moravě si koalice SPOLU získala třicet procent voličů. Volební komise sečetly celkem 624 290 obálek, z nichž 187 497 připsalo hlas právě trojkoalici. Na druhém místě na jižní Moravě skončilo hnutí ANO s 25,36 procenty hlasů a třetí příčku obsadila koalice PirSTAN s 14,19 procenty hlasů. V České republice se pro koalici SPOLU rozhodlo 27,78 procent voličů. 

Lídr a předseda ODS Petr Fiala uvedl, že se SPOLU chystá dělat jinou politiku než dosavadní koalice ANO a ČSSD. „Obě demokratické koalice mají většinu a mají šanci postavit většinovou vládu, toto je změna, my jsme změna, vy jste změna," řekl ve volebním štábu, kam přišel společně s šéfkou TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou a předsedou lidovců Marianem Jurečkou.

„Je jedno, koho jste volili, jsme všichni občany, kteří tu chtějí žít pospolu, jako sousedi, přátelé, kolegové," uvedl Fiala. Dodal, že nechtějí společnost rozdělovat a že koalice bude fungovat stejně pevně jako v kampani. 


SPOLU ve volebním štábu.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Faultus, | Zdroj ČSÚ

Štítky Brno, Volby 2021, SPOLU, Parlament, koalice, Petr Fiala, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Vlastimil Válek, ANO 2011, TOP 09, Markéta Pekarová Adamová, Karel Schwarzenberg, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Euforie v brněnském táboře SPOLU, slavilo se plzní a tatarákem  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.